Cultuur biedt troost, inspiratie, vermaak. De maatschappij heeft cultuur nodig om door deze zware tijd heen te komen. Het kabinet wil dat culturele gelegenheden wederom volledig op slot gaan, om sociaal verkeer te beperken. Wij vinden deze maatregel onterecht, onnodig en het effect ervan onwenselijk. Met de Taskforce culturele en creatieve sector luiden we de noodklok naar aanleiding van dit nieuws.

Cultureel aanbod moet lokaal beschikbaar blijven, ten behoeve van het mentale welzijn van de samenleving.

#wijdoenhetveilig

Culturele organisaties blijken van harte bereid om hun werkzaamheden aan te passen om veilig aan het werk te blijven. In samenwerking met de overheid zijn protocollen opgesteld die ertoe leiden dat werkzaamheden en bezoeken volledig coronaproof kunnen plaatsvinden. En dat heeft tot nu toe goed gewerkt. Met geen bij ons bekende besmettingshaarden tot gevolg.

De secuur opgestelde richtlijnen zorgen ervoor dat iedereen in principe veilig naar de bibliotheek, het theater of het museum kan. Deze locaties sluiten om reizen tegen te gaan is een verkeerde maatregel. Met lokaal aanbod voorkom je juist dat mensen nauwelijks keuze hebben hoe hun vrije tijd in te richten. Wat er na sluiting over blijft is thuis samenkomen en massaal naar drukbezochte winkelcentra.

De maatregel kan beter anders ingestoken worden: stimuleer culturele gelegenheden om lokaal publiek aan te trekken en stimuleer mensen om alleen van het aanbod in hun eigen omgeving gebruik te maken.

Lees de hele brief van de Taskforce via de link hiernaast.