Met dit vonnis besparen de kunstenaars en kunstorganisaties 20.000 euro.

 

De Kunstenbond heeft een rechtzaak gewonnen tegen atelierverhuurder het SLAK in Arnhem. Het SLAK is opgericht voor en door kunstenaars met als doel betaalbare werkruimte te realiseren voor kunstenaars. De stichting wordt gesubsidieerd voor deze taak als atelierbeheerder door meerdere gemeentes in Gelderland.

In Arnhem ging het onlangs mis toen oud-huurders van een atelierpand op de Statenlaan een enorme eindafrekening op de mat vonden. Het SLAK bleek deze eindafrekeningen voor servicekosten, energie en onroerende zaakbelasting niet goed te kunnen onderbouwen.

Maarlieft 21 oud-huurders kwamen met steun van de Kunstenbond tegen de op hun verhaalde kosten in het verweer. Het deskundigenrapport dat vervolgens werd gemaakt is door de rechter overgenomen. De kantonrechter heeft daarop verklaard dat de huurders slechts een fractie van de door Slak gevorderde hoge naheffingen verschuldigd zijn. 

Met dit vonnis besparen de kunstenaars en kunstorganisaties van de Statenlaan maar liefst 20.000 euro. De Kunstenbond is zeer verheugd over deze uitspraak. 

We zijn erg blij dat de kunstenaars deze kosten niet hoeven te betalen. We betreuren het dat het SLAK de boekhouding niet op orde had en we hiervoor een gang naar de rechter moesten maken. Juist een financieel kwetsbare groep als de kunstenaars verdienen bescherming en transparantie.