In de zomer van 2017 worden bij Kunstencentrum De Leeuwenkuil uit Deventer alle 36 docenten en enkele medewerkers ontslagen. De meeste docenten kunnen terugkomen komen als zelfstandige. De Kunstenbond heeft zich hard gemaakt om naast de wettelijk verplichte transitievergoeding extra voorzieningen in het sociaal plan op te laten nemen. 

Zo krijgen de ex-medewerkers een tekenbonus van 2000 euro als ze de vaststellingsovereenkomst tekenen en wordt er extra geld beschikbaar gesteld voor het opstarten van een eigen bedrijf en voor training en coaching.

Ontslag
De Leeuwenkuil wil verder als Deventer expertisecentrum op het gebied van muziek en kunst, als stimulator van samenwerking op dat gebied en als culturele ontmoetingsplek. Vorig jaar dacht De Leeuwenkuil nog aan een banenverlies van 21 docenten en negen medewerkers. De ontslagen gaan per 1 augustus in. Ze zijn het gevolg van een bezuiniging van de gemeente, die de jaarlijkse subsidie met drie ton wil terugbrengen van 1.4 miljoen euro naar 1.1 miljoen euro. In totaal verdwijnen 13 fulltime banen van de huidige 27.