De subsidieregeling Nationaal Podiumplan is een groot succes: het volledig beschikbare budget van ruim 1,1 miljoen euro om live-optredens mogelijk te maken, is rechtstreeks uitgekeerd aan musici. Dit budget was afkomstig van het Steunfonds Rechtengelden dat tijdens de Covid-pandemie is opgezet.
De resultaten liegen er niet om: sinds 2021 zijn 4057 musici, 2238 ensembles/bands en 613 muziekpodia aangesloten bij het NPP. Met in totaal €1.100.000 heeft het NPP 3104 live-optredens in heel Nederland mogelijk gemaakt. Het staat vast dat het Nationaal Podiumplan van onschatbare waarde is voor het speelklimaat van livemuziek in Nederland. Eerlijke betaling voor musici is het hoofddoel van het NPP, in lijn met de slogan van de Kunstenbond: professioneel gemaakt is professioneel betaald.
Door het succes van de regeling is er geen budget beschikbaar voor het kwartaal 3. Het is daarom op dit moment helaas niet mogelijk voor muzikanten om nieuwe shows aan te melden. Of de regeling in kwartaal 4 weer open kan gaan, is afhankelijk van nieuwe financiering. Het online systeem blijft actief zodat het NPP weer snel van start kan zodra de bekostiging rond is.
Voor de regeling is op dit moment geen structurele financiering vanuit de overheid. De Kunstenbond maakt zich hard voor de continuering van het Nationaal Podiumplan, zodat ook in de toekomst livemuziek gemaakt wordt door eerlijk betaalde musici. In gesprek met de overheid en andere partijen zet de Kunstenbond zich in voor het realiseren van structurele financiering voor het Nationaal Podiumplan.
Steun het Nationaal Podiumplan!
Samen kunnen we laten zien hoe belangrijk de subsidieregeling van het NPP is voor musici, ensembles, podia en publiek van livemuziek in Nederland. Betuig je steun door een e-mail te sturen naar iksteunhet@nationaalpodiumplan.nl en vertel waarom het Nationaal Podiumplan moet blijven bestaan: Ik steun het Nationaal Podiumplan, want…
Alle reacties worden gebundeld en aangeboden aan staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu.
5 redenen om lid te worden
1.Hoe groter, hoe meer impact
In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.
2.Samen behartigen we je belang beter
We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.
3.We zorgen voor collectieve afspraken
Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.
4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is
Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.
5.We geven je antwoord op al je vragen
Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.