Voor het eerst is op verzoek van de Kunstenbond en de Federatie Cultuur een gezamenlijk advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur tot stand gekomen met concrete voorstellen om de zwakke positie van mensen op de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te verbeteren. Dit is een doorbraak.

Er zijn flinke maatregelen nodig om de zwakke positie van mensen op de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te verbeteren. Veel banen in de creatieve sector zijn verdwenen, de inkomens zijn laag en vaak hebben mensen beperkte toegang tot scholing, verzekeringen en pensioen. Toch werken creatieven altijd door, ook als ze weinig geld verdienen. Dat maakt hun positie op de arbeidsmarkt kwetsbaar.

Het is nu aan ons om ervoor te zorgen dat de kern van de creatieve sector, de mensen die mooie en nieuwe dingen verzinnen en (helpen) maken, de waardering krijgen die zij verdienen.

Topprioriteit collectief onderhandelen zzp’ers
De Kunstenbond heeft hard ingezet op het gezamenlijk onderhandelen van zzp’ers over tarieven door het maken van collectieve afspraken. Dit is nu bij wet verboden. De culturele sector is zo specifiek dat de Kunstenbond aandringt op een uitzondering. Het advies voorziet in een proeftuin. De Kunstenbond maakt van de uitvoering van dit deel van het advies een topprioriteit.