Afgelopen donderdag mocht Caspar de Kiefte namens de Kunstenbond in de Tweede Kamer het advies uit het SER-Rapport “Passie Gewaardeerd” toelichten

Er was een speciale hoorzitting met commissievoorzitter en hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp en de voorzitters van de SER en de Raad voor Cultuur, Mariette Hamer en Marijke van Hees.

Vanuit de Tweede Kamer waren de cultuurwoordvoerders van VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP en 50+ aanwezig om te luisteren en vragen te stellen. Politici erkennen dat de positie van mensen die werken in de culturele en creatieve zorgwekkend is. Ze worstelen met de vraag welke concrete stappen de politiek moet zetten. Er is meer nodig dan simpelweg extra geld, de structuur en de organisatie van de sector moeten ook beter. Samenwerken en verbinden zijn de sleutel naar de oplossingen.

Wat goed viel bij de politici is het eigen initiatief van de sector om het advies ook daadwerkelijk uit te voeren. De Kunstenbond speelt hierin een belangrijke rol voor en namens de werknemers en de zelfstandigen in de sector. Caspar de Kiefte: “We wachten niet af, maar zijn al volop bezig met de uitvoering. We zijn in gesprek met Platform Makers en beroepsverenigingen, we bereiden projectaanvragen voor met ministeries en we werken aan een concrete arbeidsmarktagenda”