Op zaterdag 29 oktober start een nieuw seizoen van ‘Sterren op het Doek’, een programma waarin telkens drie beeldend kunstenaars een portret maken van een bekende Nederlander. De productie is al sinds 2007 te zien bij Omroep MAX en is een groot succes. Na signalen van leden heeft de Kunstenbond ontdekt dat deelnemend kunstenaars niet voor hun bijdrage aan het programma betaald worden. Ook kregen zij niet betaald voor het speciaal voor het programma geschilderde werk.
De Kunstenbond heeft het ontbreken van een faire betaling van kunstenaars aan het begin van de zomer aangekaart bij Omroep MAX en de NPO (de publieke omroep). De signalen die destijds kenbaar zijn gemaakt betroffen niet alleen Sterren op het Doek, maar ook De Nieuwe Vermeer, waarin ook beeldend kunstenaars en hun werk centraal staan. Over “De Nieuwe Vermeer” heeft vervolgens een oriënterend gesprek plaatsgevonden met MAX, maar over “Sterren op het Doek” heeft de Kunstenbond niets meer vernomen. En de NPO heeft kenbaar gemaakt geen aanleiding te zien om in gesprek te gaan.
Daarom start de Kunstenbond vandaag een Meldpunt unfaire betaling beeldend kunstenaars op televisie.
We willen een goed beeld krijgen van de inzet van beeldend kunstenaars op televisie en de tegenprestatie die zij daarvoor krijgen. Een voorbeeld: wanneer een kunstenaar in ‘De Kleuren van Caspers’ praat over de betekenis van een bepaalde kleur in zijn oeuvre, dan kun je dat zien als een professionele prestatie die bijdraagt aan het vooraf bedachte format van het programma. Dat een kunstenaar zich wellicht gevleid voelt, of het ook wel voor niets wil doen omdat de exposure goed is voor zijn beroepspraktijk, betekent niet automatisch dat de omroep er dus ook niet voor hoeft te betalen.
We roepen beeldend kunstenaars die hebben meegedaan aan Sterren op het Doek of De Nieuwe Vermeer, of die vergelijkbare ervaringen hebben, op om zich te melden en het meldpunt te delen in hun netwerk. Met behulp van de meldingen zal de Kunstenbond zich blijven inspannen om alsnog in gesprek te komen met de NPO en met Omroep MAX – om meer bewustwording over de positie van kunstenaars en andere makers teweeg te brengen, én om afspraken te maken over redelijke vergoedingen.