Beeld: Samuel Sianipa voor Unsplash

De Kunstenbond en PvFM hebben gelijk gekregen in het geschil om de behandeling van remplaçanten van het NedPhO. Na onderzoek van de Vaste Commissie blijkt dat de remplaçanten alsnog moeten worden uitbetaald voor voorbereidende werkzaamheden. 

Goed nieuws voor remplaçanten
De Kunstenbond heeft in samenwerking met Platform voor Freelance Musici (PvFM) de Vaste Commissie bij de cao remplaçanten Nederlandse Orkesten ingeschakeld. Dit gebeurde na aanleiding van signalen van de leden van Kunstenbond en PvFM, waarbij veel remplaçanten zijn aangesloten. De Vaste Commissie is in het leven geroepen ter handhaving van de cao van deze remplaçanten, een groep structureel onderbetaalde musici. 

De Vaste Commissie heeft zich gebogen over de wijze waarop voorrepetities, voorafgaand aan een concert, door het NedPhO werden uitbetaald. De Kunstenbond, PvFM en de remplaçanten zijn door de Vaste Commissie middels een bindend advies in het gelijk gesteld. De repetities moeten alsnog worden uitbetaald. 

Bindend advies 
Het NedPhO laat weten momenteel intern de consequenties en opvolging van dit bindend advies te bespreken. Vanwege enorme druk op de herstart van de orkesten in het kader van de Corona-maatregelen kan het even duren voor het NedPhO op het bindend advies zal reageren.

De directie van het NedPhO vraagt hiervoor begrip. Kunstenbond, PvFM en remplaçanten zijn uiteraard ook gebaat bij een verstandige en goede herstart van de orkesten. Wij rekenen op een goede opvolging van het advies van de commissie.

 

Voor remplaçanten die zijn aangesloten bij de Kunstenbond/Ntb wordt hiermee wederom de waarde van hun lidmaatschap zichtbaar.