Ben je kunstdocent of -coach in theater, muziek, dans of een ander creatief discipline? Of houd je je op een andere manier bezig met culturele educatie? Wil je graag je vakgenoten ontmoeten en kennis uitwisselen over de uitdagingen in het veld? Kom dan naar de Kunstenbond Meet-Up op 17 oktober in Amsterdam!

Meld je hier gratis aan.

Thema: talentontwikkeling en toegankelijkheid

We gaan tijdens deze middag in gesprek met experts – waaronder Bright O. Richards van New Dutch Connections – over talentontwikkeling, toegankelijkheid, ondernemerschap en de (economische) uitdagingen waar kunsteducatieve organisaties mee te kampen hebben. Ook gaan we het hebben over de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Over het nut van kunsteducatie voor opgroeiende jeugd bestaat geen twijfel. Het stimuleert creativiteit en samenwerkingsvermogen. Daarom hoort elk kind en elke jongere toegang te hebben tot kunsteducatie, ongeacht van woonplaats of sociaaleconomische positie van de ouders. Helaas wordt de ongelijkheid op dit gebied steeds groter; in veel gemeenten verschraalt het aanbod enorm, terwijl in sommige andere gemeenten meer aandacht is voor cultuurparticipatie. Op basisscholen wordt de muziekdocent als eerste wegbezuinigd, en zonder gemeentesubsidie worden lessen voor veel mensen te duur.

Hoe gaan instellingen om met deze krapte? Hoe kunnen professionals in kunsteducatie nog maatwerk leveren voor de omgeving waarin zij opereren, en dat alles tegen een fair tarief? In hoeverre voelen docenten zich vrij om zelf keuzes te maken, en in hoeverre hebben zij zich te schikken naar gemeentelijk beleid?

Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat er meer geld beschikbaar wordt gesteld voor kunsteducatieve instellingen. Als het aan de Kunstenbond ligt, wordt dit aangegrepen om participatie en toegankelijkheid binnen de kunsteducatie te bevorderen. Hoe kunnen de gemeenten hun budgetten zo verdelen dat dit tot de mogelijkheden behoort?

Waar en wanneer

Maandag 17 oktober
16:00
Productiehuis Nowhere, Madurastraat 90 Amsterdam

Programma

16:00 – College Tour-interview met artistiek directeur, bestuurder, acteur en schrijver Bright O. Richards

17:00 – Panelgesprek met Guus van der Steen (Poetry Circle), Marion Visser (Bijlmer Parktheater) en Ara Heuvel (PvdA Amsterdam Zuidoost)

Over Bright O. Richards

Bright Richards ontvluchtte de oorlog in Liberia en kwam in 1991 in Nederland. Hij studeerde aan de Toneelacademie in Arnhem en speelde daarna in diverse producties en gezelschappen, waaronder het Ro Theater. Hij schreef en regisseerde zijn eigen levensverhaal en die van twee anderen in de voorstelling As I Left My Father’s House.

Samen met Margriet Stuurman richtte Bright in 2004 zijn eigen stichting New Dutch Connections op om onder andere door hemzelf ontwikkelde theaterstukken uit te kunnen brengen, nieuwe perspectieven te bieden en te verkennen en de dialoog met de maatschappij aan te gaan. Daarnaast is Richards trainer en werkt hij als inspirator voor (ex-)vluchtelingen die het traject ‘Ondernemen in je Eigen Toekomst’ volgen, een methodiek die hij ontwikkelde met het doel (ex-)vluchtelingen op weg te helpen naar sociale participatie en economische zelfredzaamheid. In 2017 ontving Bright met New Dutch Connections de prestigieuze Gieskes-Strijbis Podiumprijs, omdat hij “als eigenzinnig theatermaker bruggen bouwt tussen mensen die elkaar nog niet kennen”.

We hopen je op 17 oktober te zien! Aanmelden is gratis, maar plekken zijn beperkt. Wees er dus snel bij.

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!