Allereerst: wat valt er op bij de formerende partijen? Kort gezegd: op het gebied van cultuur niet zoveel. NSC zegt lokale tradities en culturen te willen beschermen tegen Europese inmenging. 

De BBB reduceert cultuur voornamelijk tot cultuurlandschap en aquacultuur, oftewel landbouw, veehouderij en visserij. Net als NSC hamert de partij daarnaast sterk op “eigen waarden en tradities”. Zo ook de PVV en het CDA. Saillant detail: PVV komt met een AI-gegenereerd campagnebeeld, afhankelijk van je politieke voorkeur utopisch of dystopisch te noemen. Om het lijstje compleet te maken: bij de VVD komt het woord cultuur niet voor in het Europese verkiezingsprogramma. Het woord traditie overigens ook niet. De VVD zet vooral in op handel en veiligheid.   

Bij het CDA komt ook de aquacultuur aan bod. Daarnaast zouden de Europese cultuur en cultuurmakers  moeten worden beschermd, en de economische waarde van cultuur versterkt. De SP vormt de tegenhanger van de VVD: mensen voorop in plaats van kapitaal. Kunst en cultuur komen echter niet aan bod. Opvallend is dat bij VOLT, een partij die zich als progressief en pro-Europees profileert, kunst en cultuur verder ook nauwelijks aan bod komen – in een verder heel uitvoerig verkiezingsprogramma. 

Dan naar GroenLinks/PvdA: het samenwerkingsverband wil dat Europa zich actief inzet voor onderwijs en cultuur, en vindt dan ook dat het cultuurbudget fors omhoog moet. D66 wil ook investeren. Die partij wil daarnaast een Europese museumkaart introduceren, om kunst toegankelijker te maken in de gehele Unie. Ook de Partij voor de Dieren vraagt meer aandacht voor cultuur en toegankelijkheid. Zij hebben verder een mooi punt in het verkiezingsprogramma: kunstenaars moeten eerlijk betaald krijgen voor hun werk. 

Hoe dan ook: stem 6 juni vóór cultuur! Sterk Europees cultuurbeleid maakt namelijk veel verschil. Hier lees je daar meer over.

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!