Jarenlang heerste er op de redactie NOS sport een extreem onveilige cultuur en waren pesterijen, discriminatie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag de geldende norm op de werkvloer. Hierover berichtte de Volkskrant afgelopen weekend uitgebreid. De langdurigheid waarmee deze onveilige situatie standhield, heeft ongetwijfeld geleid tot heel veel leed bij hen die op de redactie werkten. De onthullingen leidden niet alleen tot het vertrek van de hoofdredactie van NOS Sport, maar ook tot het aftreden van de voorzitter van meldpunt Mores.

Volgens de Volkskrant zijn er slachtoffers geweest die niet bij het onafhankelijke meldpunt voor ongewenste omgangsvormen aan durfden te kloppen vanwege de relatie tussen het boegbeeld van Mores en één van de kopstukken van de onveilige werkvloer. Dit leidt tot extreem schrijnende situatie, waar men zowel door eigen leidinggevenden niet serieus genomen en beschermd wordt, en ook niet terecht durft bij de plek die we als sector hebben opgericht als veilige haven voor alle werkenden. Het vertrek van de voorzitter van Mores is dus zowel enorm pijnlijk als onvermijdelijk.

Betrouwbaarheid vertrouwenspersonen Mores niet in geding

Toch ziet de Kunstenbond geen reden om te twijfelen aan de vertrouwelijkheid van het meldpunt Mores. Het is belangrijk om te benadrukken dat het bestuur helemaal los staat van individuele melders en slachtoffers. De vertrouwenspersonen zijn in dienst van een professionele externe organisatie en rapporteren niet aan het bestuur van Mores. Lees hier waarom we niet hoeven twijfelen aan de betrouwbaarheid van Mores.

Te weinig werkgevers pakken verantwoordelijkheid

Hoewel het past bij de taak van de media om dit soort zaken te onthullen, is het bijzonder kwalijk dat werkgevers steeds hun verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkvloer verzaken totdat er een trial-by-media plaatsvindt.

Een cultuurverandering is hard nodig. Maar nu is de verandering afhankelijk van dappere slachtoffers die zich uitspreken. We hebben beleid (en handhaving daarvan) nodig dat werkenden in kwetsbare positie beschermt. Hier lees je meer over risicofactoren en de plichten van werkgevers.

Wat de Kunstenbond voor je kan doen

Leden van de Kunstenbond kunnen erop aan dat de vertrouwenspersonen van Mores je in vertrouwen bijstaan als je slachtoffer of omstander bent van ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag.

Als lid van de Kunstenbond kun je ook altijd terecht bij onze helpdesk met vragen of klachten over ongewenste arbeidsomstandigheden, individuele problemen met je werk- of opdrachtgever of als er op jouw werkvloer structureel een onveilige sfeer is. De Kunstenbond heeft juristen in dienst die je kunnen bijstaan. Wij hebben de expertise en het netwerk om voor jou in de bres te springen en echt iets te veranderen. Neem contact op met onze helpdesk en we maken er werk van.

De Kunstenbond gaat de komende tijd vaker publiceren over de verantwoordelijkheid van werkgevers en de rechten van werkenden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op sociale media om op de hoogte te blijven.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volg de Kunstenbond ook hier

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!