Platform Makers creërt gelegenheid  om makers van zich te laten horen. Zo kon je eerder lezen in het pamflet ‘Werken voor een kratje bier en andere onbillijke voorstellen’ en hoorden we onlangs in dit debat in Nieuwspoort.

Lira interviewde na het debat  Erwin Angad-Gaur, adviseur van Kunstenbond en directeur van VCTN over het belang van het platform en wat er niet werkt aan de Wet op Auteurscontractenrecht.  Het werd een interessant gesprek. 

‘Deze wet geeft makers geen enkel dwangmiddel’

‘Het klinkt misschien cynisch, maar de grootste subsidiënten van de kunstensector zijn de makers. Zij hebben een intrinsieke motivatie om mooie dingen te maken, maar staan zwak tegenover steeds grotere conglomeraten van uitgevers, filmproducenten en muziekmaatschappijen. Bij de creatieven bestaat de neiging om de onderlinge concurrentie op de werkvloer, die daar nodig en belangrijk is, voort te zetten in de belangenbehartiging en zich heel verdeeld te organiseren. Terwijl we in mijn ogen beter kunnen kijken naar onze gezamenlijke belangen. We moeten af van het angstdenken en ons niet uit elkaar laten spelen. De samenwerking binnen Platform Makers is er daar met name op gericht: om samen één stem te laten horen.’ 

– een fragment uit het interview.

Platform Makers is een samenwerkingsverband van beroeps- en belangenorganisaties van auteurs en uitvoerende kunstenaars, waaronder Kunstenbond en VCTN.