Door alle coronaprotocollen staat de kunst- en cultuursector op zijn kop. Lesgeven op locatie is niet langer de norm. Maar wat betekent dit voor muziek-, dans- en theaterlessen? Dat is een vraag waar kunsteducatie-instellingen het afgelopen jaar noodgedwongen iets mee moesten. Om de creativiteit die nu loskomt verder te stimuleren, heeft het OAK afgelopen zomer het innovatiebudget beschikbaar gesteld. Met het geld uit dit potje kunnen docenten en kunsteducatie-instellingen hun lespraktijk waar nodig (digitaal) hervormen en toekomstproof maken.

Aan de slag met het innovatiebudget!

Grote en kleinere organisaties maken inmiddels gebruik van het innovatiebudget. Sander Boschma, van Artex op Texel en Triade in Den Helder, vertelt dat het aanschaffen van nieuwe apparatuur broodnodig was om de kwaliteit van online lessen te verhogen. ‘Dan gaat het om verbetering van het geluidsniveau en het goed in beeld kunnen brengen van de dansdocenten.

En zo zijn er meer organisaties die zich voorbereiden op een ‘hybride tijdperk’, waarin het online en offline lesgeven meer naast elkaar gaat bestaan. Angelina Schoonewille van Kaliber Kunstenschool haalt aan dat er een specifieke groep leerlingen is die zich online soms zelfs beter ontwikkelt. ‘Er wordt nu een online platform ontwikkeld dat ook in de toekomst wordt ingezet als er geen fysieke restricties meer zijn. De middelen uit het innovatiebudget worden zo dus gebruikt voor de ontwikkeling van lessen op de korte en op de lange termijn.’

Zoomen met Cultuurconnectie

Zo lang het nodig is om op afstand te werken, worden er verschillende online diensten gebruikt voor vergaderingen en conferenties, maar welke tool werkt het beste voor kunsteducatie? Cultuurconnectie deed onderzoek en adviseerde Zoom als best toepasbare oplossing, zo vertelt commercieel manager René de Kok. Sinds het bestaan van het innovatiebudget verstrekte Cultuurconnectie al ruim 2.750 Zoom-licenties aan docenten. Break-out rooms, whiteboards, enquêtes en een onbeperkt aantal sessies (lessen) tot 300 personen behoren hierdoor tot de mogelijkheden binnen het online lesaanbod. Dankzij het innovatiepotje kunnen de licenties dit jaar nog gratis worden verstrekt.

‘We zien een enorm enthousiasme bij de deelnemende organisaties en hoge gebruikersaantallen, voor velen is gebleken dat er online veel meer mogelijk is dan vooraf gedacht’, licht De Kok toe. Cultuurconnectie verspreidt de kennis via de administrators die per organisatie verantwoordelijk zijn voor het juiste gebruik van de uitgebreide mogelijkheden van Zoom. Inmiddels is er ook al een Zoom-gebruikersgroep opgestart waarin aandacht wordt geschonken aan hoe het online lesgeven onderdeel kan gaan zijn in de toekomst.

Meer informatie

Op www.stichtingoak.nl vind je meer informatie over OAK en de verschillende activiteiten. Binnenkort is daar ook een overzicht te vinden van alle aangevraagde innovatiebudgetten.

De sociale partners in de sector Kunsteducatie zijn: