Tijdens een drukbezochte interactieve bijeenkomst in TivoliVredenburg over fair practice, honorarium richtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek droeg Henriëtte Post van het Fonds Podiumkunsten de Honorariumtabel voor compositieopdrachten officieel over aan Nieuw Geneco, namens de sector.

 

“Eerlijke afspraken zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en componisten. De Honorariumtabel is toepasbaar in de diverse muziekgenres en biedt samen met de Fair Practice Code Compositieopdracht houvast over wat Fair Practice is onze sector, of de opdrachten nou privaat of door de overheid gefinancierd zijn”, aldus Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco. De richtlijnen worden onderschreven door de beroepsorganisaties als VMN, BIM, BAM, VCTN en Nieuw Geneco.
 
VCTN-directeur Erwin Angad-Gaur feliciteerde Geneco en het FPK met dit moment: “Het is een voorbeeld voor de hele sector, een tabel van redelijke tarieven die ook door het fonds erkent wordt. Alles valt en staat bij toepassing en bij handhaving van de tabel. Dat vragen wij uiteraard aan het fonds en aan de overheid. Maar ook niet-gesubsidieerde opdrachten moeten voldoen aan fair Practice. Dat is nu de inzet.”
 
 
Fair Practice Compositieopdracht Award 2019 
Tijdens de bijeenkomst werd tevens de 1e Fair Practice Award Compositieopdracht uitgereikt aan concertpodium het Orgelpark en basklarinettist Fie Schouten voor hun tomeloze inzet en commitment aan een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek.
“Orgelpark bewandelt al jaren vasthoudend haar eigen weg in het uitzetten van compositieopdrachten en gaat daarbij, niet gebonden aan overheidsclausules, voor het beste resultaat. Het concertpodium biedt een welkome werkplaats voor componisten, speelruimte voor bijzondere series en portretconcerten.
 
Als particulier initiatief heeft het Orgelpark jaarlijks een substantieel bedrag beschikbaar voor nieuwe compositieopdrachten. Met opdrachten en structurele aandacht voor componisten levert het Orgelpark nu al twaalf jaar een grote bijdrage aan de Nieuwe Muziek. ”
“Fie Schouten voor haar ‘Miniatures for Bass Clarinet’ met compositieopdrachten en haar nimmer aflatende inzet voor nieuwe muziek, als musicus, docent, programmeur en opdrachtgever, onder meer in haar eigen Basklarinetfestijn en serie Nieuwe Noten. Ze is inspirator van vele jonge (amateur)musici en componisten. Met beperkte middelen heeft zij toch altijd aandacht voor een Fair Practice, met alleen een basklarinet en een ongelooflijke hoeveelheid volharding.”

 

Zie ook:

Honorariumtabel Compositieopdracht

Fair Practice Code Compositieopdracht

 

De Honorariumtabel Compositieopdracht van Nieuw Geneco (Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten) wordt mede ondersteund door BIM (Beroepsvereniging van Improviserende Musici), BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten), VCTN (Vereniging Componisten en Tekstdichters) en de VMN (Vereniging voor Muziekhandelaren en -Uitgevers Nederland). De Fair Practice Code Compositieopdracht sluit aan bij de code van Kunsten ’92.