Wat een veelbewogen eerste jaar! Sinds de splitsing op 1 juli 2016 bouwen we aan een nieuwe Kunstenbond met een compleet nieuwe huisstijl, gebruiksvriendelijke website en een eigen plek in een schitterend oud monumentaal pand aan de Oostenburgervoorstraat in Amsterdam.
Mooi moment om samen met jou terug te blikken op ons eerste jaar.
- We hebben meer dan 2000 keer met jullie aan de telefoon gezeten.
- Meer dan 400 juridische dossiers hebben we voor jullie aangepakt.
- 198 leden hebben belastingaangifte bij onze consulenten gedaan.
- Koffie drinken houdt ons scherp! Er is meer dan 100 kilo aan koffiebonen doorheen gegaan.
- We hebben 6 interactieve en inspirerende For Your Information sessies gehouden in Pakhuis de Zwijger. Van een training om kort en bondig te schrijven tot het omgaan met auteursrechten.
- En natuurlijk zijn we trots op onze paradepaardjes: Kunstenaarshonorarium en het SER-rapport: Passie gewaardeerd waar we hard aan hebben gewerkt.
De hoogtepunten
1. SER-Rapport: Passie gewaardeerd
Voor het eerst is op verzoek van de Kunstenbond en de Federatie Cultuur een gezamenlijk advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad voor Cultuur tot stand gekomen met concrete voorstellen om de zwakke positie van mensen op de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te verbeteren. Er zijn flinke maatregelen nodig om de zwakke positie van mensen op de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector te verbeteren.
Veel banen in de creatieve sector zijn verdwenen, de inkomens zijn laag en vaak hebben mensen beperkte toegang tot scholing, verzekeringen en pensioen. Toch werken creatieven altijd door, ook als ze weinig geld verdienen. Dat maakt hun positie op de arbeidsmarkt kwetsbaar. De Kunstenbond maakt van de uitvoering van dit deel van het advies een topprioriteit. Bekijk hier het SER-rapport: Passie Gewaardeerd.
2. Kunstenaarshonorarium
De richtlijn Kunstenaarshonoraria is een handreiking aan zowel kunstenaars als instellingen en musea om te komen tot een professionelere contract- en onderhandelingspraktijk bij tentoonstellingen zonder verkoopdoel.
Met de richtlijn trekt het veld samen op om te komen tot een professionelere contractpraktijk bij tentoonstellingen zonder verkoopdoel. Deelnemers tonen maatschappelijk ondernemerschap en geven gehoor aan de roep van onder meer de Sociaal Economische Raad en de Raad voor Cultuur voor het verbeteren van de inkomenspositie van beeldend kunstenaars. De richtlijn is mede door de Kunstenbond tot stand gekomen. Lees meer
Vol gas ertegenaan
De zomervakantie is inmiddels begonnen en de Kunstenbond zet zich schrap voor een pittig najaar. Met de komst van een nieuw kabinet en het SER-rapport vechten we keihard door voor een eerlijk inkomen en een sterke positie voor alle creatieven. Houd onze website en socials goed in de gaten!