Tekst en afbeelding: Ellen Faber 

Kunst geplaatst in de openbare ruimte geeft die plek identiteit. Het kan inspireren en irriteren. Kunst kan inspelen op een bepaald gevoel, het kan aanzetten tot reflectie of een gesprek.

Schaap te Lewedorp
Het bronzen schaap dat Wies de Bles maakte voor een groen veld aan de rand van het Zeeuwse Lewedorp werd al diverse keren bedreigd. Beklad met verf of als grap aangekleed met een beha. Pas toen er op het grasveld een Koningsboom geplaatst werd nam zij contact op met de juridische afdeling van de Kunstenbond. Een Koningsboom is een linde die wel 40 meter lang en behoorlijk dik kan worden. Die door zijn vorm en volume de groene open ruimte om het bronzen beeld heen aan zou tasten.

Auteursrechtelijk beschermd 
Kunstenbond’s procesjurist Joop Spaargaren nam schriftelijk contact op met de afdeling cultuur van de gemeente Borsele. Hij legde in duidelijke bewoordingen  uit dat de groene ruimte om het beeld heen onderdeel van het totaal plaatje was en dus auteursrechtelijk beschermd gebied was. De wethouder wilde het niet op een proces laten aankomen en liet de boom weghalen.

Het is duidelijk dat een kunstwerk, ook al is het een onschuldig schaap dat omhoog de ruimte inkijkt, aanleiding kan zijn voor discussie.