Foto: Christine van Rooijen

Redacteur Michael Klier is benieuwd naar de persoon achter de nieuwe directeur van de Kunstenbond. Hij sprak hem over hobby’s en zijn plannen voor de Bond.  

Mijn indruk is dat Floris net zo betrokken is bij de bond en zijn leden als een kunstenaar bij zijn product. ~ MK, musicus en schrijver van dit artikel
Tekst: Michael Klier 

 

Wie is Floris van Overveld?

Floris is sinds 4 weken de nieuwe directeur van de Kunstenbond. Ik was echt benieuwd naar de mens achter de functie. “Maatschappelijk betrokken” was zijn eerste antwoord en pas op mijn tweede “wat voor een mens ben je”- vraag werd ons gesprek persoonlijk.

Floris is een fanatiek wielrenner en doet aan improvisatietheater. Hij is opgevoed met cultuur; zijn vader was naast onderwijzer ook dichter. Hij gaat naar musea en vooral naar concerten. Voor zijn afstuderen kreeg Floris van zijn ouders een schilderij cadeau. Dat vond hij best bijzonder en daarom haalde hij zijn vrouw over om voor hun huwelijk een kunstwerk cadeau te vragen i.p.v. een “normaal” huwelijkscadeau. Een kunstwerk draag je meer dan andere dingen je hele leven met je mee.

Floris heeft drie duidelijke doelstellingen voor de kunstenbond.

Over drie jaar wil hij graag minimaal 10.000 leden (dankzij de voorgenomen fusie met de Ntb zitten we inmiddels al op bijna 8.000). Nederland moet de Kunstenbond dan kennen. Daarnaast wil hij bijdragen aan een herdefinitie van het begrip vakbond. Floris wil met de kunstenbond nog veel meer maatwerk leveren voor de zelfstandigen en ZZP’ers onder zijn leden.

Ik wil met de Kunstenbond nog veel meer maatwerk leveren voor de zelfstandigen en zzp'ers. ~ zegt FvO tijdens het interview

Bij zijn nieuwe organisatie bewondert Floris de enorm betrokken mensen.

Ze hebben volgens hem een goede portie humor en zijn met elkaar begaan zonder dat het ongezond klef is. Kortom, de sfeer is goed. Hij ziet veel potentie en is blij met de schaalgrootte van de bond. “Je kunt iets bereiken in Den Haag, maar je bent ook nog wendbaar.” Het verbindende element van de leden van al de verschillende vakgroepen binnen de bond is dat alle “iets maken vanuit hun hart”.

Tenslotte citeert Floris met genoegen een collega: de Kunstenbond is een start-up met een historie! Mijn indruk is dat Floris net zo betrokken is bij de bond en zijn leden als een kunstenaar bij zijn product. Welkom bij de Kunstenbond!