De huidige bis-periode, die geldt tot en met 2024, wordt toch niet verlengd. Dat maakte staatssecretaris Gunay Uslu donderdag 20 oktober bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Om de cultuursector na de afgelopen paar moeilijke jaren wat ruimte te gunnen, wordt de aanvraagronde 2025-2028 vereenvoudigd. De Kunstenbond mist echter een paar belangrijke speerpunten in de overwegingen: Fair Practice, Fair Pay en de positie van kunstenaars en werkenden in de problematische culturele arbeidsmarkt.

De Kunstenbond wil dat kunstenaars en kunstenaarsbeleid per 1 januari 2025 een veel centrale rol krijgen in het stelsel. “Het huidige stelsel ademt conservatisme en dominant instellingsdenken”, stelde Kunstenbond-belangenbehartiger Peter van den Bunder al in NRC. Corona, publiek, arbeidsmarkt: het stelsel piept en kraakt en schiet op alle fronten tekort, waarbij werkenden en zzp’ers in de kunsten telkens de sluitpost zijn. Rust, ruimte en de tijd nemen voor doordenking is dan niet het juiste antwoord. “Fair practice, innovatie en kunstenaarsbeleid dulden geen uitstel”, aldus van den Bunder.

Wat ongeacht welke stelselkeuze dan ook moet: fair practice en fair pay als harde voorwaarde opnemen en naleven per 1 januari 2025. De aanpak van onderbetaling en onveilige contracten kan niet langer meer wachten.

Lees ook:

Kunstenbond2023: geen herstel zonder directe toepassing van Fair Practice en Fair Pay

Langer uitstel Fair Practice zit herstel sector in de weg