Onlangs deed componist Stephen Emmer in de media een oproep om oorsuizen onder musici bespreekbaar te maken. Het uiteindelijke doel is dat er door onderzoek een medicijn tegen deze kwaal gevonden wordt. Onder musici, componisten en artiesten is oorsuizen een taboe; mogelijk durven muzikanten met tinnitus er niet over te praten uit angst om hun baan te verliezen.

Een reële angst, ondervond ook een collega-musicus die bepaalde toonhoogtes minder goed of anders hoorde nadat hij met medicatie was begonnen (nortriptyline, lithium, oxazepam) tegen depressie. Hij publiceerde hierover afgelopen jaar in een internationaal tijdschrift. Hij kon lange tijd niet meer meespelen in het orkest. Na het stoppen van zijn medicatie kwam de toonperceptie weer terug.

Een verandering in perceptie van toonhoogte door gebruik van geneesmiddelen komt waarschijnlijk heel weinig voor. Bij het middel carbamazepine zijn de effecten echter bekend. Carbamazepine wordt gebruik bij epilepsie, maar ook bij zenuwpijn,  manie en bipolaire stoornis. Ook is een enkel geval beschreven bij andere anti-epileptica (oxcarbazepine en lacosamide).

Heb jij of een collega een vergelijkbare ervaring? Meld dit dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.