Gevraagd: fotograaf die voor 15 euro per uur hoogwaardige productfoto’s wil maken. Dik onder het minimumloon, bevestigt ook de tarievencheck van de Kunstenbond.

Als freelancer kan het prettig zijn als je naast je losse opdrachten ook klanten hebt die vaker een beroep op je doen. Als je meer uren voor één klant kunt werken, hoef je minder tijd in acquisitie te steken en heb je meer zekerheid over je inkomen. Daarom kun je bij een grote opdracht besluiten om dat voor een lager uurtarief te doen.

Een groot marketingbedrijf zocht laatst via LinkedIn een freelance fotograaf om hoogwaardige productfoto’s te maken. Het genoemde uurtarief was 15 euro. Dat uurtarieven onder druk staan, is welbekend. Maar het vergt niet veel rekenwerk om te zien dat dit uurtarief netto-inkomsten van ver onder het wettelijk minimumloon oplevert.

Tarievencheck

Ik vroeg me af of dit bedrijf wel echt op zoek is naar een freelancer. Of is dit een manier om het minimumloon te omzeilen? Op de site van de Kunstenbond kun je de Tarievencheck vinden, een handige tool waarmee je kunt berekenen welk uurtarief je nodig hebt om voldoende inkomsten te ontvangen.

Een rekenvoorbeeld: Stel, je streeft naar een gewenst netto maandinkomen van € 2.250,-. Welk uurtarief heb je dan nodig? Ik vulde de tariefchecker in en kwam uit op een richttarief per uur van 84 euro, exclusief btw.

Absoluut minimum

We vullen de tarievencheck opnieuw in. Ons gewenste netto maandinkomen is nu het wettelijk minimumloon van € 1.476,30. Dit rekenvoorbeeld is gebaseerd op het bruto wettelijk minimumloon van € 1.615,80. Verder beperken we onze kosten tot een absoluut minimum. We huren dus geen eigen bedrijfsruimte, gaan op de fiets, hebben geen eigen apparatuur, geen verdere scholing en investeren niets in acquisitie. Dan komen we op een uurtarief van 26 euro exclusief btw.

Dit betekent dat je onder het wettelijk minimumloon aan het werk bent, als je een uurtarief onder de 26 euro accepteert. Het tarief van 15 euro is een schande.

Fair practice

Peter van den Bunder, belangenbehartiger bij De Kunstenbond: ‘We doen er alles aan om het bij iedereen tussen de oren te krijgen: ook freelancers verdienen eerlijk loon.

‘Veel van onze leden werken als zelfstandige. Zij krijgen voortdurend te maken met vergoedingen die onder de maat zijn. Het wordt tijd dat de minister doorpakt en ervoor zorgt dat de fair practice code door de sector wordt omarmd.’

Tekst en beeld: Christine van Rooijen