Vandaag gaat de Fair Pop Pilot van start, een baanbrekend project van de Ketentafel Popmusici, dat mede door de inzet van Kunstenbond/Ntb, fair pay voor popmusici werkelijkheid wil maken. Acht poppodia verspreid over Nederland voeren de komende drie maanden eerlijke vergoedingen uit voor optredende artiesten en muzikanten. De pilot is een belangrijke stap in het streven naar structurele invoering van fair pay in de popsector. De Kunstenbond is vanaf het begin betrokken geweest bij de Ketentafel en wijst op het probleem dat uit eerder onderzoek door Berenschot bleek: professionele muzikanten verdienen gemiddeld slechts de helft van een minimumsalaris voor hun optredens. Directeur Ronald Gijsbertsen: “Het is onverteerbaar dat juist de musici, de mensen waarvoor publiek komt, degene zijn die niet eerlijke gehonoreerd worden.”
Belang van de Kunstenbond: fair pay moet de norm worden
Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond, benadrukt het belang van deze pilot: “De ketentafel pop doet veel pionierswerk en zet goede stappen om de norm van Fair Pay niet alleen te presenteren, maar ook een manier te vinden dit te implementeren. De Kunstenbond blijft daarbij benadrukken dat Fair Pay niet een optie, maar de standaard moet zijn. Mede door de inzet van de Kunstenbond/Ntb kan deze belangrijke stap gezet worden en we zullen daarbij voor waken dat we ook de vervolgstappen zetten naar een standaard voor alle musici.”
De volgende stap richting structurele verandering
Als vervolgstap pleit de Kunstenbond ervoor dat de rekenmethodes niet vrijblijvend blijven, maar verplicht worden gesteld en gehandhaafd. Alleen zo kan eerlijke beloning de standaard worden. “De sector weet nu al jarenlang dat daar geen sprake van is. Er is voldoende tijd geweest om zich hierop in te stellen,” aldus Gijsbertsen. De Kunstenbond blijft zich inzetten voor harmonisatie van normen in de sector, zodat gelijke behandeling gewaarborgd is, ongeacht het podium of de opdrachtgever. Fair pay moet de norm worden, en lokale en nationale overheden kunnen dit ondersteunen door verplichtingen op te nemen in hun subsidies en de financiële middelen ter beschikking te stellen.
Pilot en onderzoek in samenwerking met Erasmus Universiteit
De Fair Pop Pilot loopt van september tot en met november 2024. Gedurende deze periode betalen deelnemende podia, waaronder Hedon (Zwolle), Doornroosje (Nijmegen) en Melkweg (Amsterdam), fair pay vergoedingen aan artiesten die in kleine tot middelgrote zalen optreden. Deze vergoedingen worden berekend met behulp van de eerder geïntroduceerde Rekentool Popmusici. Tegelijkertijd onderzoekt de Erasmus Universiteit Rotterdam onder leiding van Prof. Dr. Pauwke Berkers en Frank Kimenai welke financieringsmethode het meest effectief is en hoe fair pay de sector beïnvloedt.
Presentatie en vooruitblik
Op 16 september 2024 wordt de pilot gepresenteerd tijdens het Congres Podia, Festivals en Evenementen in TivoliVredenburg. De eerste resultaten van de Fair Pop Pilot zullen in januari 2025 worden getoond op Eurosonic Noorderslag.
5 redenen om lid te worden
1.Hoe groter, hoe meer impact
In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.
2.Samen behartigen we je belang beter
We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.
3.We zorgen voor collectieve afspraken
Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.
4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is
Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.
5.We geven je antwoord op al je vragen
Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.