Beeld: Ellen Faber
 

Na jarenlange lobby is er eindelijk sprake van een compensatieregelilng voor vrouwen die tussen 2005 en 2008 zwanger en zelfstandig waren. Jacky is lid van de Kunstenbond, moeder en een van de voorvechters van deze regeling. Onze redacteur Ellen Faber tekent haar verhaal op. 

Tekst: Ellen Faber 

Mag ik je voorstellen aan Jacky, professioneel bemoeial. Zij was één van de als zzp’er werkende vrouwen die tussen 2005 en 2008 zwanger waren. Reden tot blijdschap, zou je denken.

Maar wat was het geval? Toen ze, net als tijdens haar vorige zwangerschappen, een zwangerschapsuitkering wilde aanvragen bleek deze regeling ondertussen afgeschaft. Dit had tot gevolg dat ze zo lang mogelijk door bleef werken, met een spoedoperatie tot gevolg.

Jacky moest bij gebrek aan compensatie zo lang mogelijk doorwerken, met een spoedoperatie tot gevolg. ~ blijkt uit haar verhaal

Omdat het wegvallen van deze regeling alle zelfstandig werkende vrouwen trof, besloten de Kunstenbond, journalistenvereniging NVJ en FNV Zelfstandigen dit onrecht gezamenlijk als FNV-vakbonden aan te pakken. Een aantal vrouwen, waaronder Jacky werden benaderd met de vraag: Zou jij, met ons, een rechtszaak willen aangaan? Jacky zag dit onrecht in en zei meteen, “ja”

De advocaten van de FNV deden het woord en Jacky was, samen met 5 andere vrouwen, het gezicht tijdens de zittingen. Op deze manier werd de groep van 20.000 getroffen vrouwen zichtbaar in de rechtszaal. Jacky vond het best lastig om zich daar stil te houden, dus af en toe slingerde ze een opmerking de zaal in. Ze is tenslotte een professionele bemoeial.

Jacky werd benaderd met de vraag: Zou jij, met ons, een rechtszaak willen aangaan? Jacky zag dit onrecht in en zei meteen, “ja” ~ vertelt ze in gesprek

Het is nu 12 jaar later en Jacky’s dochter gaat na de zomervakantie naar het VWO. Eindelijk werd het verlossende woord gesproken tijdens de laatste rechtszaak. Reden voor een feestje!

Na deze jarenlange juridische strijd, die de Kunstenbond samen met de FNV en de Clara Wichmanstichting voerde, is het gelukt! Met terugwerkende kracht kunnen vrouwelijke zzp’ers een uitkering aanvragen over de periode dat ze zwanger waren. 

Als jij ook voor deze regeling in aanmerking wilt komen, kijk dan in het rechter kader van deze pagina.