“Ik voel me echt gezien”, vertelde Spinvis, die de prijs vorig jaar ontving. Eerdere edities werden onder meer gewonnen werden door Eefje de Visser, MY BABY, De Staat,  BLØF, Racoon, Ilse DeLange, Douwe Bob, Golden Earring en Herman van Veen. Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker op de podia krijgt als aanmoediging de Zilveren Notekraker. Zo won Nana Adjoa vorig jaar ‘Zilver’ en werden o.m. Darlyn, Luwten en Jett Rebel in eerdere edities verkozen. Voor de vijfde keer wordt ook een “Humble Heroes Award” uitgereikt waarmee een invloedrijke sessiemuzikant, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek, in het zonnetje gezet wordt. Vorig jaar werd deze award toegekend aan drummer, componist en producent Ton Dijkman.

De uitreiking vindt plaats op dinsdag 20 september in de Melkweg. De presentatie zal opnieuw worden verzorgd door Jan-Willem Roodbeen (Radio 2). In aanloop naar deze uitreiking kunnen alle 35.000 bij rechtenorganisatie Sena aangesloten musici en producenten vanaf 8 juni hun stem uitbrengen via www.goudennotekraker.nl. Er zijn elf genomineerden per categorie.

Genomineerd voor de Zilveren Notekraker 2022

4B2M, Antoon, Blanks, Froukje, Goldband, Meau, Merol, Pink Oculus, Smandem, Sophie Straat, WIES

Genomineerd voor de Gouden Notekraker 2022

Colin Benders, DeWolff, DI-RECT, Fresku, Joep Beving, Krezip, S10, Sevdaliza, Snelle, Son Mieux, Typhoon

Sena

Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek dat waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker en onderdeel van de kunstenbond

De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb bestaat al meer dan 100 jaar en verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Muziek en behoudt haar naam.

Volg de Kunstenbond ook hier