Honderden (ex-)medewerkers van congres- en zalencentrum de Doelen in Rotterdam hebben gedurende twaalf jaar geen pensioen opgebouwd omdat hun werkgever zich niet aan de afspraken in de eigen cao Nederlandse Podia hield. Toen de Doelen erachter kwam dat dit speelde heeft men geprobeerd de gedupeerden zelf voor een deel van de premies op te laten draaien. Lees hier het artikel waarmee Kunstenbond de zaak aan het licht bracht.

Op 4 mei 2021 heeft Kunstenbond de gedupeerden het verlossende woord mogen geven. Na lang aandringen van Kunstenbond heeft de directie van de Doelen toegezegd de volledige premieafdracht voor alle gedupeerden te betalen.

Werknemerspremie teruggestort

Een aantal (ex-)medewerkers gaf gehoor aan het verzoek van de Doelen om zelf het werknemersdeel van de pensioenpremie te betalen. De Doelen zou het pensioengat vervolgens aanvullen met het werkgeversdeel. Kunstenbond heeft bedongen dat het werknemersdeel over de periode van 2006-2018 voor deze groep oproepkrachten ook door de werkgever betaald wordt. Degenen die het werknemersdeel al betaald hebben krijgen die zo snel mogelijk teruggestort.

Oproep aan gedupeerden: meld je bij de Doelen

De Doelen geeft aan dat de loonadministratie van de oproep- en min/max contracten in de betreffende periode wellicht niet helemaal compleet is. Gedupeerden moeten zich melden bij de Doelen om er zeker van te zijn dat hun zaak niet over het hoofd wordt gezien.

Convenant

Kunstenbond heeft in een convenant met de Doelen afgesproken dat de pensioenen van alle getroffenen door de werkgever gerepareerd worden. De Doelen heeft in diezelfde periode meer secundaire arbeidsvoorwaarden nagelaten. Kunstenbond heeft toegezegd af te zien van vorderingen of gerechtelijke procedures die betrekking hebben tot de andere secundaire arbeidvoorwaarden voor deze groep mensen.

Kunstenbond is tevreden met deze afspraken. De volledige reparatie van het pensioengat van de (ex-)werknemers is voor de leden van de Kunstenbond een goed resultaat.

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!