In- en uitvoer instrumenten en apparatuur

Om BTW of in- en uitvoerbelasting te voorkomen dien je voor je gaat touren een ATA-Carnet aan te vragen. Dit doe je bij de Kamer van Koophandel. De kosten bedragen € 220 exclusief een premie op basis van de waarde van je apparatuur. Het document is een jaar geldig. Muziekinstrumenten die je bij je draagt als handbagage hoeven niet worden aangegeven bij de douane. Kies in dit geval de uitgang “niets aan te geven”.

Reis je met een instrument dat materiaal van een beschermde diersoort bevat, zoals ivoor? Dan heb je ook een CITES-certificaat nodig.

Visa

Voor het aanvragen van een (werk-)visum zijn er, afhankelijk van je situatie een aantal mogelijkheden. Namelijk:

 

Temporary Work – Creative Worker visa – maximaal 12 maanden touren

Dit visum is vooral bedoeld voor als je meer dan drie maanden gaat touren. Je kunt dan maximaal 12 maanden blijven, met een verlengingsmogelijkheid van nog eens 12 maanden. Kosten bedragen £259 per persoon.

Als je als EU-ingezetene onder deze regeling in Groot-Brittannië betaald wilt optreden, is één van de vereisten dat je bent uitgenodigd door een Britse organisatie. Deze organisatie/sponsor dient vooraf:

  • Een zogenaamde Certificate of Sponsorship* op te stellen. Het is geen echt certificaat of papieren document maar een online digitaal bestand dat informatie bevat over je werkzaamheden en je persoonlijke gegevens. Van je sponsor krijg je het referentienummer.
  • De hoogte van je gages en o.a. promotiemateriaal aan jou te verstrekken. Deze gegevens heb je nodig voor de aanvraag van het visum.

Je dient het visum zelf online aan te vragen. Hier horen diverse documenten bij, zoals een referentienummer van je Certificate of Sponsorship*, identificatiebewijzen en bewijs dat je minstens £1270 bezit zodat je jezelf tijdens je verblijf in Groot-Brittannië kunt onderhouden – tenzij je sponsor daar garant voor staat. De aanvraag kan vanaf 3 maanden voor je vertrekt worden gedaan. Zodra je online een aanvraag hebt ingediend, je identiteit hebt bewezen en je documenten hebt ingediend, krijg je meestal binnen 3 weken een beslissing over je visum. Als je haast hebt kun je tegen extra betaling een snellere procedure krijgen. Voor artiesten die gaan touren is deze ingewikkelde regeling echter meestal niet van toepassing.

 

Creative Worker visa concession – maximaal 3 maanden touren

Je kunt als EU-ingezetene het VK binnenkomen zonder van tevoren een werkvisum aan te vragen, als je:

  • Een geldig Certificate of Sponsorship- brief met referentienummer, persoonlijke gegevens, hoogte van de gages en promotiemateriaal hebt van een Britse organisatie die je heeft uitgenodigd
  • Voor 3 maanden of minder in het Verenigd Koninkrijk komt werken

Let op: je moet nog steeds voldoen aan de voorwaarden die gelden voor het Temporary Work – Creative Worker visum.

Als je in het VK aankomt, maak dan geen gebruik van de automatische ePassport poortjes. Je moet je namelijk tot een immigratiebeambte wenden. Deze ambtenaar zal controleren of je Certificate of Sponsorship geldig is, of je genoeg geld (minimaal £1270)  hebt om in je levensonderhoud te voorzien (tenzij de sponsor daar garant voor staat), en of je aan de overige voorwaarden voor een Temporary Work – Creative Worker voldoet. Als alles klopt krijg je een stempel in je paspoort.

Je  kunt je verblijf in het Verenigd Koninkrijk niet verlengen of overstappen op een ander visum voor tijdelijk werk. Je partner en kinderen kunnen met je meereizen als zij normaal gesproken geen visum nodig zouden hebben om als bezoeker binnen te komen.

 

Permitted Paid Engagement, maximaal 1 maand touren

Je moet kunnen aantonen dat je:

  • Formeel bent uitgenodigd door een in Groot-Brittannië gevestigde organisatie om deel te nemen aan een van tevoren georganiseerd evenement of andere activiteit.
  • In je thuisland een gevestigde artiest, entertainer of musicus bent. Dit kun je doen d.m.v. gepubliceerd werk, publiciteitsmateriaal voor recente optredens, screenings, concerten, lezingen, voordrachten of tentoonstellingen, media-aandacht, recensies of prijzen die je hebt ontvangen.
  • Genoeg geld – minimaal £1270 – hebt voor levensonderhoud tijdens je verblijf in het VK en om de terugreis te kunnen betalen – of iemand hier garant voor staat.
  • 18 jaar of ouder bent.
  • Je bezoek duurt niet langer dan een maand en je verlaat het land daarna.

Als je uit een land komt waarvoor normaal gesproken een bezoekersvisum verplicht is, dien je dit werkvisum online aan te vragen. De kosten daarvan bedragen £100. Voor in de EU woonachtige artiesten geldt dit niet. In dat geval dien je je bij aankomst in Groot-Brittannië wel tot een immigratiebeambte te wenden. Dus: maak geen gebruik van de automatische ePassport-poortjes. Deze ambtenaar zal controleren of je voldoet aan de voorwaarden en aan de voorwaarden die gelden voor de regeling Temporary Work – Creative Worker. De Britse organisatie die jou uitnodigt hoeft geen Certificate of Sponsorship aan te maken.

 

Standaard bezoekersregeling – 6 maanden

Als artiest uit een niet-visumplichtig land heb je geen werkvisum nodig als je betaald wordt door een niet-Britse partij, bij onbetaald werk of als je alleen prijzengeld of onkosten ontvangt. In de EU gevestigde artiesten, entertainers of musici (en hun persoonlijke-, technische-  en productiepersoneel) kunnen dan optreden, deelnemen aan wedstrijden, audities, persoonlijk optreden of deelnemen aan promotionele activiteiten gedurende maximaal 6 maanden op grond van de standaard bezoekersregeling. Er is geen Certificate of Sponsorship nodig.

 

Permit free festivals, 6 maanden

Als artiest uit een niet-visumplichtig land heb je ook geen werkvisum nodig indien je optreedt op een zogenaamd ‘permit free festival’. De lijst van deze festivals vind je hier en omvat een hele reeks evenementen, van Glastonbury tot Glyndebourne. Er is geen Certificate of Sponsorship nodig, maar wel een formele brief van het festival om te mogen spelen en uitbetaald te worden.

 

Meer informatie? Bekijk dan het overzicht op de overheidssite van het Verenigd Koninkrijk of lees de FAQ van Pearle (Performing Arts Employers Association League Europe):

 

* Let op: er zijn diverse Britse tussenpersonen die over een licentie beschikken om een ‘Certificate of Sponsorship’ uit te mogen vaardigen en die de artiest(en) daar een extra commissie voor in rekening brengen. Deze kosten horen echter niet bij de artiest, maar bij de Britse sponsor die de artiest uitnodigt. Trap hier dus niet in!