Nederlandse artiesten die in het buitenland optreden krijgen te maken met ingewikkelde regelgeving omtrent belastingen. Een kwestie die ons al tijden veel zorgen baart en nu ook de grote nieuwskanalen heeft bereikt.
De ingewikkelde belastingregels voor werken in het buitenland gelden voor zowel artiesten als sporters. Hun buitenlandse inkomen wordt twee keer belast: één keer in het land waar het optreden plaatsvond en één keer in het thuisland. Om de teveel betaalde belasting terug te vragen moet de artiest bij de organisator van het buitenlandse optreden documenten opvragen en een enorme hoeveelheid administratie bijhouden. In veel gevallen weegt het werk dat dit oplevert niet tegen op tegen de verdiensten die er tegenover staan.
Extra schrijnend vanwege het feit dat buitenlandse artiesten die in Nederland optreden hier juist geen belasting betalen.
De Kunstenbond stuurde op 22 oktober 2018 hierover al een kritische reactie in bij de internetconsultatie Fiscaal Verdragbeleid. De Kunstenbond/Ntb is aangesloten bij de Popcoalitie die hier nu ook weer aandacht hiervoor vraagt.
Terecht wordt hier nu de aandacht op gevestigd door grote nieuwskanalen.
Radio1 besteedde hier op zondag 3 maart om tussen 19:00-20:00 uur uitgebreid aandacht aan. Met interviews met o.a. Dick Molenaar van All Arts.
“Beginnende sporters en artiesten lopen tegen de belastingregels te hoop. Vooral als zij in het buitenland een wedstrijd of optreden hebben. Volgens organisaties als NOC*NSF, de Popcoalitie, de Kunstenbond en het Rotterdams Philharmonisch orkest zijn de regels oneerlijk. Ze zorgen voor het betalen van dubbele belasting en dat kan in de tonnen lopen. De kritiek komt op het moment dat het ministerie het fiscaal verdragsbeleid weer onder de loep neemt. In de studio reageert Sjoerd Douma, hoogleraar Internationaal Belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam.”
Luister de uitzending hier terug.
NOS schreef er een artikel over.
Lees het hier.