In onze nieuwsbrief van 18-08 stond per abuis deze link bij het artikel over het standaard contract. Het contract vind je hier.

TONK is in het leven geroepen om noodzakelijke kosten, zoals woonlasten, op te vangen zolang je vanwege coronamaatregelen geen werk en inkomen hebt. De Rijksoverheid heeft het budget opgehoogd en in veel gemeenten zijn de eisen voor de uitkering de afgelopen tijd versoepeld.

Met de start van de regeling in maart 2021 waren er veel onduidelijkheden omtrent de regeling. Dit komt onder meer doordat de TONK wordt uitgekeerd door gemeenten en alle gemeenten hun eigen regelgeving hanteren. In veel gevallen is er sprake van (te) strikte eisen omtrent draagkracht van een huishouden.

De voorwaarden van de regeling zijn na de lancering in veel gemeenten sterk versoepeld. Op de site van jouw gemeente zie je hoe de regeling daar wordt aangeboden, wellicht kun je er (inmiddels wel) aanspraak op maken.

meer over TOnk

TONK was in potentie een reddingsboei voor mensen die buiten andere regelingen als TOZO en TVL vielen. Bij de start van de regeling bleken er veel haken en ogen aan te zitten.

Wat de regeling beoogt te zijn en welke informatie gemeenten krijgen om de regeling in te richten lees je in ons artikel ‘is Tonk de noodzakelijke reddingsboei’ over de aankondiging van de regeling.

Lees voor meer verdieping dit artikel van NOS, waarin ook Kunstenbond directeur Anne-Marie Harmsen aan het woord is.

Kun jij door corona minder of niet werken en zit je in de knel?
check hoe het zit Met tonk in jouw gemeente.

Enkele links naar de regeling in verschillende gemeenten vind je hieronder.