Op dinsdag 18 december 2018 stemde de Eerste Kamer in met het Belastingplan 2019 en een aantal aanverwante fiscale wetten. Maatschappelijk verzet, en tegenstemmen van de oppositie mochten niet baten, de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% is een feit per 1 januari 2019.

De andere tarieven wijzigen niet, Kunstenbond zet de drie belangrijke stappen voor zzp’ers op een rij.

  1. Basisregel factureren: datum factuur
    De basis voor wijziging van btw-tarief is eigenlijk heel simpel: het moment van het versturen van de factuur is bepalend: op facturen die je na 1 januari 2019 verstuurt pas je het nieuwe tarief van 9% toe, ook als er geleverd is in december 2018. Stuur je je factuur nog in 2018, dan pas je het oude lage 6%-tarief toe. Pas ook je eigen administratie aan op het nieuwe tarief.

  2. Pas je prijzen aan
    Pas je prijzen aan. Bij producten en diensten waarover je het lage btw-tarief rekende in offertes, op je website, sociale media, flyers, brochures e.d.  is vanaf 1 januari 2019 het tarief 9%. Reken je prijzen inclusief btw, reken dan de btw-verhoging door in je prijzen. Het is sowieso goed om de prijzen periodiek te verhogen, 1 januari is daarvoor een goed moment.


  3. Controleer afspraken en informeer je klanten
    Informeer je klanten over prijsverhoging, zet gewoon op de offerte en de factuur dat het lage btw-tarief per 1 januari 2019 is verhoogd van 6% naar 9%. Heb je doorlopende opdrachten, kijk dan naar je gemaakte afspraken: wat heb je afgesproken over factureren en btw? Heb je al vooruitbetaald gekregen in 2018 voor diensten of goederen die je pas in 2019 levert, dan hoef je geen naheffing af te dragen, het oude lage tarief geldt. Hebt je afspraken gemaakt voor een langere periode (bijvoorbeeld seizoenafspraken), dan zijn de afspraken over het moment facturen bepalend (zie regel 1). Heb je seizoenafspraken gemaakt of offertes met daarin nog 6% btw vermeld, informeer dan je opdrachtgever over wijzing naar 9%, en over doorberekening van het hogere tarief na 1 januari. Of die verhoging voor jouw rekening komt, of doorbelast kan worden aan je opdrachtgever hangt af van het contract (en evt. algemene voorwaarden  die van toepassing. Offreer daarom aan zakelijke opdrachtgevers bij voorkeur altijd exclusief btw.