Met het definitieve vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie staan artiesten die toeren of voor langere tijd in het buitenland werken voor nieuwe uitdagingen.

In eerste instantie lijkt het gebrek aan afspraken te resulteren in een enorme berg extra administratie voor Europese mensen die in het Verenigd Koninkrijk werken en omgekeerd. Stapje voor stapje wordt één en ander rechtgezet.

Brandbrief sector: protocol sociale voorzieningen 

Vlak voor de deadline van 31 januari heeft onze overheid besloten om via een opt-in te voorkomen dat tijdelijk (max. 24 maanden) in het VK werkende Nederlandse artiesten en makers vanaf nu problemen krijgen met hun sociale voorzieningen. Daarmee is voor hen een enorme administratieve rompslomp en een zeer onduidelijke status in geval van bijvoorbeeld plotselinge ziekte voorkomen.

Kunstenbond, de Creatieve Coalitie, Platform ACCT en Federatie cultuur schreven hierover een brandbrief aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de oproep om nog vóór de deadline gebruik te maken van deze opt-in. Lees de brief hiernaast.

Petitie: vergeet de toerende artiesten niet

Om te werken in het VK heb je visa nodig. Voor korte verblijven zal dit geen groot probleem opleveren, maar voor langere toers kan dat erg duur worden. Er moeten coulante aanvullende afspraken gemaakt worden voor toerende artiesten. Kunstenbonds vakgroep Theater en Dans roept op deze petitie te tekenen.

 

Photo by Belinda Fewings on Unsplash