Peter van den Bunder ziet het kabinetsbeleid als onvoorspelbaar en oneerlijk. Begrip en waardering voor professionals in de culturele en creatieve sector blijven uit. Peter is collectief belangenbehartiger zzp en beeldende kunst van de Kunstenbond. Hij zit in de taskforce culturele en creatieve sector en is continue in contact met politiek Den Haag. 

Peter gaat, net als vele andere Kunstenbonders, op 11 september weer de straat op tijdens Unmute Us. In dit betoog legt hij uit waarom dit nodig is. 

Peter van den Bunder, collectief belangenbehartiger zzp en beeldende kunst van Kunstenbond
Het kabinet neemt niet uitlegbare en onvoorspelbare maatregelen die tot grote ongelijkheid leiden. ~ Peter van den Bunder, collectief belangenbehartiger zzp en beeldende kunst van Kunstenbond

Scherp als altijd muntte de Speld: de cultuursector, achtergelaten en begraven onder goede bedoelingen. Pijnlijk raak. Doel van de steunmaatregelen van het kabinet is het opvangen van de tijdelijke klap voor bedrijven en werkenden door de coronacrisis. Dat dit doel voor cultuur niet gehaald wordt, boeit het kabinet weinig.

zzp’ers zwaar getroffen

Het CBS becijfert dat bij twee derde van de zzp’ers in de culturele en creatieve sector de omzet is gehalveerd in 2020. Met de taskforce berekenden wij dat het omzetverlies in de sector in 2021 nog groter is dan vorig jaar: 2,8 miljard euro.

exit cultuur

De steunmaatregelen zitten nu blijkbaar economische groei in de weg. Er gaan te weinig bedrijven failliet en te weinig mensen veranderen van baan. Het kabinet wil er dan ook per 1 oktober vanaf. In het volle besef dat sommige sector ook na heropening ‘moeilijk kunnen hebben.’ De grote steden voelen de bui al hangen, ze zien de culturele sector in het zicht van de finish struikelen. cultuurwethouders trekken aan de bel.

functie elders

Het kabinet ziet ook wel dat er in bepaalde sectoren voor langere tijd of zelf structureel minder werk zal zijn, maar beschouwt dat als een extra argument om steun te beëindigen. Het zou voor onze economie van belang zijn dat mensen de overstap maken. Van sectoren met een ‘verminderd perspectief’ naar sectoren waar men staat te springen om mensen.

beleid maakt onze cultuur kapot

Hier vergeet het kabinet nogal makkelijk de eigen rol. Ze nemen niet uitlegbare en onvoorspelbare maatregelen die tot grote ongelijkheid leiden. In plaats van de aangekondigde versoepelingen van 20 september denkt het nu weer aan het breed inzetten van coronatoegangsbewijzen vanaf 25 september. Het ene evenement is het andere niet.

Zo maak je cultuur kapot en jaag je mensen de sector uit. Daarom gaan we 11 september weer de straat op laten we cultuur breed opnieuw van ons horen: unmute us!