Het Fair Practice debat van gisteren: ik moest er even een nachtje over slapen en ik denk velen van de aanwezigen met mij. Het was tenenkrommend hoe opties en mogelijkheden vrijwel direct de prullenbak in gingen. Er komt geen geld bij.

‘De sector moet volwassen worden’, aldus de minister. Volwassen worden? Inderdaad, de makers moeten zich niet meer met een zakcentje laten afschepen. Zij mogen niet meer accepteren dat ze structureel onderbetaald worden (een gemiddeld bruto jaarinkomen van 17.000 euro). Alleen zo zullen de opdrachtgevers in de sector snappen dat het niet meer mogelijk is om makers als sluitpost in te zetten. Alleen zo kan Fair Pay blijkbaar afgedwongen worden.

Maar bij volwassen worden draagt iedere partij een steentje bij toch? Dat betekent dat ook de overheid volwassen moet worden en moet bedenken dat na een bezuiniging van 200 miljoen op een totaal van 900 miljoen euro de problemen in de sector niet alleen door de sector zelf meer opgelost kunnen worden. De nadruk in het debat lag op de BIS-instellingen (rijksgesubsidieerd) en niet op de gehele sector. Een aantal politieke partijen deed verwoede pogingen om te benadrukken dat de problemen bij de podia slechts een schijntje is van wat er in de gehele sector speelt. Wat schetst mijn verbazing: de minister ‘stelde ons gerust’: ‘Het is een kwestie van een lange adem, we gaan dit stap voor stap doen en mochten de BIS-instellingen zich nog niet kunnen houden aan de Fair Pay dan geldt het principe “pas toe of leg uit”.’

Met andere woorden, een vrijbrief voor de instellingen om je voorlopig maar geen zorgen te maken over de handhaving van de Fair Practice Code.
Bedroevend en om kwaad van te worden. Zit ik daar met vele makers in de zaal die dagelijks ieder dubbeltje moeten omdraaien en die moeten aanhoren dat ze een lange adem nodig hebben en dat het stap voor stap echt goed met ze komt…

Er rest ons maar één ding en dat is gezamenlijk een vuist maken, anders komt het echt niet goed! Sluit je aan bij een bond of platform en laat je horen! Wij zullen als Kunstenbond doorgaan met actievoeren en dan graag samen met jullie allemaal!

Anne-Marie Harmsen
directeur Kunstenbond

Een liveblog van het debat in de Tweede Kamer lees je hiernaast (bij downloads).