Ik word wakker en lees snel mijn appjes door, om daarna met frisse moed weer aan het werk te gaan. Maar wat lees ik nu?

‘Het Nederlandse scheepsbouwbedrijf Royal IHC is van een faillissement gered door de overheid met een bijdrage van 400 miljoen euro. Er werken 3.000 mensen. De scheepsbouwer lijdt al jarenlang verlies.’

De culturele sector met 300.000 mensen krijgt 100 miljoen mínder. Zucht. Zijn zij nu zo dom of…?

Vandaag is het 1 mei, dag van de arbeid. Het zou een dag moeten zijn waarop we allemaal aan het werk hadden kunnen gaan. Een deel van Nederland heeft het hartstikke druk. Dat geldt zeker voor mijn Kunstenbond-collega’s. De creatieve sector ligt op z’n gat en wij weten allemaal dat dat voorlopig zo zal zijn. Langzaam mogen we weer meer, maar de 1,5 meter-economie doet ons geen goed. Gelukkig zijn er vele initiatieven. Samen met de Creatieve Coalitie en Platform-ACCT zijn ook wij druk bezig na te denken hoe dat bij ons in de sector moet. En dat is per beroepsgroep binnen de culturele en creatieve industrie verschillend. Maar hoe dan ook zal het enorme impact hebben. Gezellig samen op een kluitje naar iets luisteren of kijken zit er voorlopig niet meer in.

Maar, we zijn niet voor niets de creatieve sector, dus ideeën zat! Maar die moeten uitgevoerd worden. Ruim 60 procent van de werkenden in de sector is zzp’er. Het gemiddeld inkomen van de sector is minder dan 20.000 bruto per jaar. Dat inkomen wordt vaak in een bepaalde periode verdiend en voor de meesten is dat juist in deze periode. Dit betekent geen tot heel weinig buffer om slechte periodes te overleven en al zeker geen buffer om te investeren in alternatieven om bijvoorbeeld je producties op een andere manier te laten zien: een goede camera, geluidsinstallatie, et cetera.

300 miljoen is pas het begin

We hebben de minister deze week in het debat gehoord. Hoorden we het nu goed? Is de 300 miljoen een start voor de eerste 3 maanden voor onze sector en volgt er meer? De Kunstenbond zit in het hart van de lobby, om onder andere te vechten voor een goede bestemming van deze 300 miljoen. De minister zegt dat het geld naar de keten moet. Maar de keten is zo veel groter dan het blikveld van de minister.

Het geld moet naar de werkenden in de sector. En dus ook naar die 160.000 zzp’ers en freelancers. Als dat geld niet bij hen komt, vallen zij en dus de hele sector om. En dat geld komt echt niet bij de werkenden door alleen de instellingen overeind te houden. Naast de 300 miljoen lobbyen we daarom hard voor de verbetering en uitbreiding van de maatregelen. Stapje voor stapje worden die beter. Er komen SBI-codes bij, het urencriterium wordt opgerekt, buitenlandse werkenden met een verblijfsvergunning komen in aanmerking voor de Tozo-ondersteuning. Maar er zijn er nog steeds die tussen wal en schip vallen.

Beloof ons één ding

We strijden voort. Wij hopen dat jij dat ook doet, maar beloof ons één ding: geef jezelf niet (bijna) gratis weg. Houd stand dat ook jouw arbeid een goed inkomen waard is! Alleen dan kunnen wij samen een vuist maken naar de maatschappij en de politiek, voor een waardig bestaan. Structurele onderbetaling in de culturele sector moet stoppen!

Anne-Marie Harmsen, directeur Kunstenbond