V*KTV is online televisie over prangende zaken in de beeldende kunst; zaken die ertoe doen, maar te weinig besproken worden. Als kunstenaar ben je, als homo universalis van deze tijd, een alleskunner die een uniek product maakt. Maar hoe doe je dat? Hoe verdien je als kunstenaar je geld, en hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat je je artistiek kunt blijven ontwikkelen?

V*KTV is een broodnodige serie over de kunst van het ondernemen, de veranderende afzetmarkt, beschikbare werkruimtes en de dynamiek binnen het kunstenveld. Het brengt het persoonlijke verhaal van tien eigenzinnige kunstenaars in beeld, biedt op verfrissende wijze inzicht, en toont – uiteraard – kunst. Met geïnterviewde beeldend kunstenaars: Doménique Himmelsbach de Vries, Eline Peek, Jop Vissers Vorstenbosch, Keiko Masato, Lambert Kamps, Noreen Miriam Khan Riepma, Rinke Nijburg, Sophie Walraven, Wessel Verrijt en Wilma Vissers.

Aflevering 1: MONEYWISE, te zien vanaf 15 oktober

In V*KTV komen onderwerpen aan bod die onder kunstenaars te weinig besproken worden. Om te beginnen met geld, het thema van aflevering I: MONEYWISE. Hoe richt je je leven zo in dat je kunst kunt maken? Hoe vind je de balans tussen het kunstenaarschap en het ondernemerschap? Het is als kunstenaar misschien moeilijk om de waarde van jouw werk uit te drukken in geld, maar toch bestaan er tools voor.

De eerste aflevering verschijnt in november op het Vimeokanaal van de Kunstenbond.

14 oktober: Feestelijke première

De eerste aflevering van V*KTV wordt op vrijdagavond 14 oktober vertoond in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Na afloop van de aflevering gaan we in gesprek met o.a. Jop Vissers Vorstenbosch (beeldend kunstenaar), Wouter Koelman (Mondriaan Fonds) en Ellen Loots (Erasmus Universiteit) en is er de mogelijkheid tot napraten en -borrelen. Er is nog een aantal plekken beschikbaar.

Weet wat je waard bent

De Kunstenbond biedt je de mogelijkheid om zelf de waarde van jouw werk te bepalen. Voorbeelden van rekentools vind je op deze pagina. Je moet het wel nog durven vragen. Dat is lang niet altijd makkelijk, maar de tools geven jou de juiste onderbouwing en dat scheelt een hoop. Hetzelfde geldt voor je afspraken goed vastleggen.

Leden van de Kunstenbond kunnen met vragen altijd over contracten of tarieven altijd terecht bij de juridische helpdesk. Kijk hier hoe je ze kunt bereiken.

Blijf op de hoogte

Wil jij het als eerste weten als de eerste aflevering van V*KTV online staat? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Credits V*KTV

Regie: Anna Eijsbouts | Productie: Salwa Jabli & Iris Peters | Camera & geluid: Vincent Sparreboom Productieassistent & interviews: Lienke Roos | Montage: Richelle van Loon Animatie, illustraties & titels: Tessa van Vuren | Ontwerp titels: Eva Straver Muziek, geluidsontwerp & audiopostproductie: Nozem Audio, Jeroen Jaspers & Bas van Win Voice-over: Jennifer Evenhuis | Kleurcorrectie: Sean Louw | Naar een idee van Salwa Jabli