Als recording artist produceer je muziek die je internationaal uitbrengt. Maar hoe zit het met de belastingen? Hoeveel en waar moet je betalen? In dit artikel lees je wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.
Fiscale woonplaats
Je fiscale woonplaats is de plaats waar je voor je wereldwijde inkomsten belastingaangifte moet doen. Waar dat is hangt af van verschillende factoren. Hoe lang en hoe vaak verblijf je in een land, heb je daar een vaste bedrijfsruimte, hoe sterk zijn je banden met dat land? Het is belangrijk dat je je fiscale woonplaats goed vaststelt en ook kunt bewijzen dat dit klopt. Zo voorkom je dat je dubbele belasting moet betalen.
Inkomstensoorten
Daarnaast moet je je inkomsten splitsen in verschillende categorieën. Zo kun je inkomsten hebben uit loondienst, winst uit onderneming, resultaat uit overige werkzaamheden, of inkomsten uit sparen en beleggen. Elke categorie heeft zijn eigen belastingtarieven, aftrekposten, vrijstellingen en heffingskortingen. Daarnaast komt ook de omzetbelasting (btw) om de hoek kijken. Is het lage of hoge tarief van toepassing? Ben je vrijgesteld doordat je gebruik maakt van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) of de vrijstellingsregeling voor auteurs/componisten? Het is daarom belangrijk dat je je inkomsten- en omzetbelasting goed bijhoudt, aangifte doet en je op dat gebied laat adviseren door een specialist.
Herkomst inkomen
Een belangrijk aspect van je inkomsten is de herkomst ervan. Als je inkomsten ontvangt uit het buitenland, moet je rekening houden met de belastingregels van dat land. Dit kan verschillen per land en per soort inkomsten. Zo kan het zijn dat je in het buitenland bronbelasting moet betalen over je inkomsten, of dat je daar aangifte moet doen. Ook kan het zijn dat je in het buitenland btw moet afdragen of verleggen, of dat je daar een btw-nummer moet aanvragen. Dit is afhankelijk van of je inkomsten ontvangt van bedrijven of van particulieren, en of je inkomsten ontvangt uit EU-landen of niet-EU-landen.
Btw buitenland
Btw verleggen kan binnen de EU als je zelf btw-plichtig bent en levert aan een ander btw-plichtig bedrijf binnen de EU. Over omzet ontvangen van bedrijven uit niet-EU landen hoef je geen btw af te dragen.
Als je online inkomsten ontvangt van particulieren uit EU-landen dan kun je gebruikmaken van de ‘One Stop Shop-regeling‘. Tot een omzet van € 10.000 per jaar kun je dat via één aangifte in Nederland afdragen. Als je inkomsten ontvangt van particulieren uit niet-EU-landen, moet je je houden aan de lokale btw-regels van dat land. Dit kan betekenen dat je je daar moet registreren, een aangifte moet doen, of een vertegenwoordiger moet aanstellen. Lastig dus.
Dubbele belasting
Om dubbele (inkomsten)belasting te voorkomen over je buitenlandse inkomsten, kun je een beroep doen op de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten met veel andere landen. Deze verdragen bepalen welk land het recht heeft om belasting te heffen over je inkomsten en hoeveel.
Als je alleen inkomsten ontvangt via een Amerikaanse digitale distributeur, zoals Distrokid of CdBaby, kun je dat als zzp’er waarschijnlijk nog wel zelf af door het invullen van een W-8BEN-formulier. Als het complexer wordt, heb je echter zeer waarschijnlijk de hulp nodig van een gespecialiseerde accountant. De kosten daarvan zijn dan gelukkig wel weer aftrekbaar.
Producer en jurist rakenDra Smit geeft voorlichting over muziekproducties: bijvoorbeeld over zaken als opnametechniek, rechten, contractvormen en exploitatie. Leden van de Kunstenbond kunnen bij hem terecht met al hun vragen op dit gebied. In dit artikel, dat oorspronkelijk verscheen in het vakblad Muziekwereld, beantwoordt hij een aantal veelgestelde vragen.