Beeld: Shutterstock

Onlangs berichtten we over het gebrek aan vooruitgang als het gaat om auteurscontractenrecht. Inmiddels kunnen we spreken van een eerste succes voor de makers! 

De wet voorziet onder meer in de Geschillencommissie auteurscontractenrecht die het laagdrempelig maakt voor makers om een beroep op deze nieuwe wet te doen. Deze geschillencommissie deed een eerste uitspraak en dat was in het voordeel van de maker. 

 

Platform Makers, de gebundelde krachten van Kunstenbond, Ntb en een aantal organisaties die makers vertegenwoordigen, bericht deze week dat de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht een uitspraak heeft gedaan met betrekking tot de royalty vergoeding voor de makers van de film Soof 2. De regisseur en scenarist krijgen nadat de commissie zich hierover boog een groter royalty percentage dan voorheen was vastgelegd. Volgens de oude afspraken werden zij als makers onevenredig beloond voor hun grote bijdrage aan het succes van de film. 

De Geschillencommissie Auteurscontractrecht 

Als jij klachten hebt omtrent onredelijke vergoedingen, aldanniet voor bestsellers, roepen wij je op deze in te dienen bij de commissie. Zij kan je helpen de procedure tegen lagere kosten te voeren en zo de vergoeding te krijgen waar je wettelijk recht op hebt.