Donderdag 17 november is op het Europaplein-Oost in Amsterdam het kunstwerk Virtual Fountains van Femke Schaap feestelijk onthuld. Schaap staat bekend als een van de voorlopers op het gebied van videomapping: haar werk bestaat uit ruimtelijke video-installaties waarbij projecties van film en animaties precies afgestemd worden op de ondergrond. De onthulling van het lichtkunstwerk vond plaats samen met de opening van het nieuw ingerichte groene plein.

Nieuwe locatie

De plaatsing van het kunstwerk had wel wat voeten in de aarde. Oorspronkelijk was het kunstwerk ontworpen voor een groenstrook in de Hoofddorppleinbuurt, maar nadat een aantal buurtbewoners bezwaar maakte, besloot de gemeente Amsterdam in 2016 dat het kunstwerk niet op deze groenstrook geplaatst zou worden. Op advies en met ondersteuning van de Kunstenbond kon Femke Schaap juridische hulp inschakelen. Met dank aan Marcel de Zwaan van advocatenkantoor Bremer & De Zwaan is door de rechter geoordeeld dat het werk een plek moest krijgen. De gemeente en de kunstenaar zijn toen samen op zoek gegaan naar een nieuwe locatie.

Over Virtual Fountains

De nieuw gevonden locatie, vlakbij de RAI in de Rivierenbuurt, is des te passender. Het kunstwerk bestaat uit drie beeldengroepen van terrazzo gietsteen met Noors marmer, die overdag gebruikt kunnen worden om op te zitten in het nieuw aangelegde groen. Tussen zonsondergang en zonsopkomst wordt op de stenen stromend water geprojecteerd: opborrelende, vertraagde en vloeiende golven, stralen en druppels, gefilmd met het water uit de verbindende rivieren van Europa ­– het water waaraan de buurt haar straatnamen leent. ‘Hoe bijzonder is het dan om drie beeldfonteinen aan de ingang van de wijk te hebben, als de monding waar die rivieren virtueel samenvloeien’, zegt Femke Schaap. ‘En Virtual Fountains bevindt zich nu op het plein tegenover het stadsdeelkantoor; de gemeente heeft het kunstwerk uiteindelijk zo toch in haar armen gesloten.’ Na de juridische procedure is de relatie met de gemeente hersteld met een oplossing naar tevredenheid van beide partijen. Nu het kunstwerk op de nieuwe locatie onthuld is, krijgt Schaap ook van de bewoners uit de omgeving veel positieve reacties.

Juridische hulp via de Kunstenbond

Leden van de Kunstenbond kunnen rekenen op juridische hulp en advies. Onze juristen hebben naast uitgebreide kennis van kunst in de openbare ruimte en de culturele sector in het algemeen ook specialismen op het gebied van arbeidsrecht, intellectueel eigendom en sociale zekerheid. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van een standaardovereenkomst, waarin alle afspraken en voorwaarden uitgebreid aan de orde komen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en dek je jezelf goed in tegen risico’s. Ook kun je een afspraak met ons maken om je contract te laten screenen.

In dit geval heeft zowel haar eigen volharding als de juridische hulp van advocaat Marcel de Zwaan geleid tot de realisatie van Femke Schaaps kunstwerk: een prachtig resultaat voor makers van kunst in de openbare ruimte, en natuurlijk voor alle bewoners en bezoekers van de stad.

Laat je contract screenen beeld: Guda Koster

Laat je contract screenen

Ben je niet helemaal zeker van je zaak en wil je graag dat er iemand met je meekijkt? Kunstenbondjuristen en advocaten met verschillende expertises staan voor je klaar.

Ben je lid? Neem contact op met onze juridische helpdesk.

 

Juridisch advies

De juridische afdeling van de Kunstenbond is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag 13:00 – 17:00 uur.
Telefoonnummer: 020-2108052
Mailen kan ook naar: juridischadvies@legal.kunstenbond.nl

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!