ACT Acteursbelangen en de Kunstenbond organiseren weer samen een workshopweek! Van 12 t/m 15 september kun je kiezen uit diverse trainingen en workshops. Deze keer mogen we genieten van de mooie ruimtes in de Stadsschouwburg Amsterdam. De nadruk ligt op Engelstalige workshops.

Op 12 september kun je naar de Kunstenbond workshop Indecent Proposals, over het voorkomen en aankaarten van grensoverschrijdend gedrag. Op 13 september leer je alles over hoe je kunt onderhandelen over je fee, je contract of andere randvoorwaarden van jouw werk als acteur tijdens de workshop The Negotiator.

Hieronder vind je meer informatie deze twee workshops, inclusief een link om je aan te melden. Meer informatie over de ACT workshopweek en een overzicht van alle andere trainingen vind je hier.

12 september | Indecent Proposals | Omgaan met grensoverschrijdend gedrag
Margriet Dantuma en Femke Strik

Als acteur heb je te maken met informele werksferen, ongelijke machtsverhoudingen en een afhankelijke positie ten opzichte van producenten en industrie. Die cocktail maakt je kwetsbaar voor ongewenste omgangsvormen. Grenzen worden op uiteenlopende wijzen geschonden, soms doen we hier zelf onbewust aan mee. Iedereen lepelt moeiteloos een paar voorbeelden op. Het is helaas waarschijnlijk dat je ooit iets ervaarde, zag gebeuren, of een verhaal hoorde dat niet in de haak voelde. Misschien ging je zelf andermans grens over. En toen? What happens next?

In de interactieve workshop indecent proposal zoeken we de grenzen van de veilige werkvloer op en gaan we aan de slag met uit het leven gegrepen casussen, die zowel alledaags als schokkend kunnen zijn. In welke onveilige situaties kom jij als acteur terecht? Hoe bepaal je waar jouw grens ligt? Hoe zorg je ervoor dat jij en je collega’s elkaars grenzen leren kennen? Wat doe je wanneer jouw grens of die van een ander wordt overschreden? Wat doe je als jij hier zelf de schuld van krijgt?

Onder begeleiding van trainingsacteurs gaan we op zoek naar manieren om onszelf en onze collega’s beter te beschermen tegen ongewenste omgangsvormen. Een belangenbehartiger en een vertrouwenspersoon van de Kunstenbond zijn er om het gesprek te faciliteren en al je vragen over (juridische) kaders te beantwoorden. De opbrengst van de workshop gebruikt de Kunstenbond in haar voortdurende zoektocht naar collectieve oplossingen die tot een cultuuromslag moeten leiden.

Datum Dinsdag 12 september
Tijd 10:00 – 13:00
Locatie Stadsschouwburg Amsterdam
Bijdrage: €40,- inclusief 21% BTW
De workshop is enkel bestemd voor leden van ACT en acteurs die lid zijn bij de Kunstenbond.

13 september | The negiotiator | Onderhandelen met lef 
Michael Klier

Bij het aangaan van een opdracht is er vaak dat ongemakkelijke moment dat je de zakelijke afspraken moet maken. Het is dan regelmatig niet eenvoudig om over je eigen loon of vergoeding te onderhandelen. Leuke klussen liggen niet altijd voor het oprapen en je bent soms geneigd om concessies te doen om een klus niet kwijt te raken. Een duurzame carrière als acteur is echter niet geholpen bij keer op keer onderbetaald werk.

In deze interactieve workshop The negotiator leggen we de basis voor goede onderhandelingen. Dat begint met het weten wat je waard bent. We laten je zien wat fatsoenlijke tarief en eerlijke voorwaarden zijn. Daarna gaan we in aan de hand van een model en een aantal technieken in op de dynamiek van onderhandelen. Je krijgt inzicht in hoe je kunt onderhandelen met lef. Daarbij gaan we aan de hand van casuïstiek uit de beroepspraktijk aan de slag om essentiële onderhandeling skills ook echt onder de knie te krijgen.

Onder begeleiding van een trainer/onderhandelaar en een trainingsacteur leer je met zelfvertrouwen het gesprek aan te gaan met opdrachtgevers, zodat je nooit meer voor een te laag dagtarief of slechte voorwaarden je werk hoeft te doen.

Datum Woensdag 13 september
Tijd 10:00 – 12:00
Locatie Stadsschouwburg Amsterdam
Bijdrage € 30,- inclusief 21% BTW
De bijeenkomst is voor alle leden van ACT en van de Vakgroep Theater en Dans van de Kunstenbond. Na aanmelding ontvang je later verder bericht over definitieve plaatsing en betaling.

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?