Kunstenbond op ESNS 2025: Samen bouwen aan een eerlijke en veilige muzieksector
In januari wordt in Groningen Eurosonic Noorderslag georganiseerd, het grootste showcasefestival van Europa. ’s Avonds kunnen bezoekers genieten van optredens van veelbelovende muziektalenten, terwijl overdag de muzieksector bijeenkomt voor het conferentieprogramma. Tijdens paneldiscussies en keynote-sessies gaan professionals uit de muziekindustrie dieper in op belangrijke kwesties die binnen de sector spelen.
De Kunstenbond, als vertegenwoordiger van en vakbond voor werkenden in de muzieksector, zet dit jaar in op hogere streaminginkomsten voor artiesten, eerlijke gages bij optredens en een veilige werkvloer voor professionals in de muzieksector.
Ongeluk in slow motion: de onhoudbare kostenstijgingen voor poppodia en -festivals
Donderdag 16 januari | 16:30 – 17:30 uur | Oosterpoort, Bovenzaal 1
De poppodium- en popfestivalsector staan voor enorme uitdagingen door stijgende kosten op verschillende fronten: btw, energie, accijns, arbeidskosten (door het stijgende wettelijk minimumloon en cao-indexeringen), en de naleving van nieuwe regelgeving. Terwijl er tegelijkertijd van de programmerende organisaties verwacht wordt dat ze artiesten eerlijker betalen, zijn de middelen vaak niet voldoende om deze verhogingen te dekken. Veel gemeenten passen de exploitatiesubsidie niet aan, terwijl de huurkosten van vastgoed steeds verder oplopen. En met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komen er vanaf 2026 bezuinigingen op de sector af. De sector hoeft zich niet te vervelen, er lijkt geen moment rust. In deze sessie gaan deelnemers het gesprek aangaan over hoe we dit “ongeluk in slow motion” beteugelen en niet laten ontaarden in een “perfect storm”. Hoe prijzen we, met weinig knoppen om aan te draaien, ons niet uit de markt? Hoe blijven poppodia en popfestivals toegankelijk en laagdrempelig? Aan de hand van recente, betrouwbare (podia)data wordt de situatie geschetst en kijken de deelnemers van het panel, waaronder Peter van den Bunder, belangenbehartiger voor zzp’ers bij de Kunstenbond, naar mogelijke oplossingen en wat er nodig is van het beleid en de politiek om deze trends te keren.
Fair Pop Pilot: de resultaten en de volgende stap
Vrijdag 17 jan | 15:00 – 16:00 uur | Oosterpoort, Kunstpunt
De Fair Pop Pilot, die van september tot en met november 2024 werd uitgevoerd bij acht VNPF-poppodia, is inmiddels afgerond. Deze pilot is opgericht vanuit de fairPACCT-ketentafel voor popmuziek die op ESNS 2023 het rapport “De kloof tussen inzet en inkomsten van popmuzikanten” presenteerde. De pilot werd mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, VSB Fonds, Het Cultuurfonds en Fonds 21, en is begeleid en onderzocht door de Erasmus Universiteit Rotterdam. De acht deelnemende poppodia – Hedon (Zwolle), Doornroosje (Nijmegen), Neushoorn (Leeuwarden), Melkweg (Amsterdam), EKKO (Utrecht), PAARD (Den Haag), Patronaat (Haarlem) en Effenaar (Eindhoven) – speelden een cruciale rol in het testen van de methodiek van fair pay. De resultaten van deze pilot, die een belangrijke stap zetten in het realiseren van fair pay in de popsector, worden gepresenteerd tijdens deze sessie. Wat kunnen we leren over de methodiek van fair pay, wat zijn de gevolgen voor de beroepspraktijk voor popmuzikanten/artiesten en voor de bedrijfsvoering van podia? En vooral: wat is de volgende stap op weg naar fair pay? In dit panel zit o.a. Will Maas, voorzitter van de vakgroep Muziek/Ntb bij de Kunstenbond.
Welk leiderschap is nodig voor een veilige muzieksector?
Vrijdag 17 januari | 16:30 – 17:30 uur | Oosterpoort, Kelder
Tijdens ESNS 2025 organiseert Taskforce GO! een inspirerend panel over leiderschap in de muzieksector. Onder leiding van de Jörgen Raymann (Lenard & Lenard) bespreken we met industrie professionals welke rol leiderschap speelt in het creëren van een veilige, diverse en inclusieve sector. Dit panel is een unieke kans voor huidige en toekomstige leiders om inzichten te vergaren en samen te bouwen aan een toekomstbestendige sector.
Tijdens het panel bespreken we vragen als: welke verantwoordelijkheden hebben leiders in een veilige muzieksector? Soms moet je daarvoor van inzicht veranderen: durf je dat? Hoe ga je om meer weerstand tegen verandering?
Dit panel biedt concrete handvatten en inspirerende inzichten om leiderschap naar een hoger niveau te tillen. Mis deze kans niet om geïnspireerd te worden en deel te nemen aan een cruciaal gesprek over de toekomst van onze sector. Kom luisteren en bijdragen aan een inclusieve en veilige muzieksector.
Taskforce GO! is een industrie-breed initiatief voor een veilige, diverse en inclusieve muzieksector. Evelien Stoffels neemt namens de Kunstenbond deel aan Taskforce GO!
Eerlijke streaminginkomsten – Strijd voor een duurzaam verdienmodel
Zaterdag 18 januari | 11:30 – 12:30 uur | Oosterpoort, Ronde Kamer
Streaming van muziek is here to stay, maar de verdeling van streaminginkomsten blijft scheef. Artiesten verdienen vaak te weinig aan hun eigen werk, terwijl grote spelers zoals streamingdiensten en platenmaatschappijen de grootste winst opstrijken. Hoe veranderen we dit systeem? En wat kun je als artiest doen om jezelf te beschermen? Wat is er nodig om samen een duurzaam verdienmodel te creëren?
Tijdens dit panel gaan we in gesprek met de sector en delen we concrete acties. Zo bespreken we o.a. de rechtszaak die de Kunstenbond samen met BAM! Popauteurs voert tegen Universal Music namens 3 artiesten – een belangrijke stap om de rechten van artiesten te beschermen. In het panel, georganiseerd door de Kunstenbond, nemen deel: Niels Aalberts (VPRO 3voor12), Bjorn Schipper (advocaat die de rechtszaak tegen Universal voert), Belle Doron (CUT_), Jet Hootsmans (advocaat bij de Kunstenbond) en Evelien Stoffels (communicatiespecialist bij de Kunstenbond).
Is there still money to be made as a “hired gun”(session musician)?
Zaterdag 18 januari | 14:30 – 15:30 uur | Oosterpoort, Bovenzaal 2
De sessiemusicus is sinds jaar en dag een belangrijke speler binnen de popmuziek. Nieuw getekende artiesten werden omringd door professionals voor het maken van opnames en een live show. Daarnaast waren ze onontbeerlijk bij het inspelen van commercials, maken van leaders, de band in het radio- of TV programma en tal van andere activiteiten waarbij professionele muziek nodig was. Hun belangrijkste klanten waren producers, studio’s, labels en managers. De afgelopen jaren zien we een ontwikkeling dat sessiemusici minder vaak worden ingehuurd. Enerzijds omdat technologie alternatieve oplossingen biedt, maar ook omdat veel artiesten eerder als solo artiest gepusht worden dan met een hele band. Ook investeren labels steeds minder zelf in artiesten en opnames terwijl het de maker zelf meestal ontbeert aan middelen. De verdiencapaciteit van sessiemusici loopt daardoor steeds verder terug. Is het nog mogelijk om als sessiemusicus een volwaardig inkomen op te bouwen? In dit panel zit o.a. Will Maas, voorzitter van de vakgroep Muziek/Ntb bij de Kunstenbond.
Popprijs
Tijdens Noorderslag wordt traditiegetrouw de Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, uitgereikt. De Popprijs, georganiseerd door Buma Cultuur, ESNS en Kunstenbond, bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay dat door de Kunstenbond beschikbaar wordt gesteld aan de winnaar.