Direct naar inhoud

Je wordt ontslagen vanwege een politieke uiting op sociale media. Mag dat?

Gepubliceerd op:

De criteria

In het zogenaamde Herbai-arrest heeft het Europese Hof vier criteria geformuleerd aan de hand waarvan de vrijheid van meningsuiting – en de grenzen daaraan – in een arbeidsrelatie wordt beoordeeld. Het gaat hier om:

Elk ontslag op basis van een uiting van de werknemer zal de rechterop basis van bovenstaande criteria beoordelen. Het is dus altijd een belangenafweging op basis van de feiten. Bij de belangenafweging wordt onder meer gekeken naar de toon en wijze van uiting, de taak en positie van de werknemer en de reputatieschade aan de kant van de werkgever. Ook belangrijk: er wordt eerst gekeken of de werkgever de werknemer wel voldoende waarschuwingen heeft gegeven. Ontslag uit het niets mag dus sowieso bijna nooit.

De kunstenbond helpt

Of je op basis van een politieke uiting op social media ontslagen mag worden, hangt af van de specifieke situatie. Heb jij hiermee te maken, of heb je het gevoel dat je je niet vrij kunt uiten bij je werkgever? Neem dan contact op met onze advocaat arbeidsrecht Jean-Louis Veenstra

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Delen via social media