Direct naar inhoud

Jaarlijks online inbreuk op zo’n 370.000 foto’s: fotografen ervaren gebrek aan respect voor hun vak

Gepubliceerd op:

Stel: je vindt jouw professioneel gemaakte beeldmateriaal online ergens terug, zonder dat je daar ooit een cent voor hebt gekregen. Fotografen maken het maar al te vaak mee, blijkt uit het rapport Online inbreuken in beeld van de Federatie Beeldrechten. Ieder jaar wordt online inbreuk gedaan op zo’n 370.000 auteursrechtelijk beschermde beelden.  

De inbreuken worden vaak gepleegd door onwetende particulieren of zzp’ers, maar ook door verenigingen en stichtingen. De onwetendheid gaat bovendien meestal niet gepaard met bereidheid om alsnog voor het gebruikte materiaal te betalen: nadat de gebruiker op de inbreuk is gewezen, wordt vaak verbaasd of verontwaardigd gereageerd. Ook komt het voor dat de inbreuk wèl bewust werd gepleegd, maar de gebruiker simpelweg niet verwachtte om betrapt te worden.

Pijnlijk is dat gedupeerde fotografen vaak ervaren dat hun vak niet serieus wordt genomen: “Wat het meest steekt, zijn niet zozeer de lage bedragen maar de (ervaren) afwezigheid van respect voor het vak en de verwachting dat beeld gratis of voor zeer weinig geld gebruikt kan worden ‘omdat het toch al gemaakt is’ of ‘omdat het een goede mogelijkheid is om je werk te laten zien’”, schrijven de onderzoekers over de enquête die zij afnamen onder fotografen.

Naar aanleiding van het onderzoek doet de Federatie Beeldrechten een aantal aanbevelingen. De belangrijkste: start een publiekscampagne over rechtmatig beeldgebruik, die waardering voor het fotografenvak stimuleert.

Online inbreuken op de politieke agenda

Het rapport is inmiddels opgepikt in Den Haag: Minister Eppo Bruins stuurde het op 27 maart naar de Tweede Kamer. “Ik begrijp de zorgen van de fotografen goed en neem de constateringen in het rapport serieus. Het principe dat makers een eerlijke vergoeding verdienen, ook voor het gebruik van hun werk door derden, is zonder uitzondering een belangrijke voorwaarde voor iedere maker.”, zei hij over het rapport. Hij deed daarnaast een toezegging om in gesprek te blijven met de Federatie Beeldrechten over een mogelijke aanpak.

Over de Federatie Beeldrechten

De Federatie Beeldrechten is een samenwerkingsverband tussen Pictoright, de Kunstenbond en zes beroepsorganisaties die de belangen van beeldmakers in de breedste zin van het woord behartigen. De partners zetten zich samen in voor betere bescherming van auteursrechten voor beeldmakers.

Lees het rapport via de knop hieronder.

Onze juristen staan voor je klaar

Heb jij te maken gehad met inbreuken op jouw werk? Dan denken we graag met je mee. Als lid kun je van maandag tot en met vrijdag contact opnemen met onze juridische helpdesk.

Delen via social media