Belasting betalen, een noodzakelijk kwaad. Veel creatieven combineren banen in loondienst en zzp. Als je bijvoorbeeld start als zelfstandig muzikant en ook in loondienst les geeft op school is het handig om te weten hoe het werk met belasting. En wist je dat je je als artiest kan laten verlonen? Je werkt dan als zelfstandige maar een verloner regelt al je belastingen.

 

Zorg dat je weet hoe het zit met belastingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan én weet waar je fiscaal voordeel kunt halen.

 

4 vragen die je op weg helpen in de wirwar van belastingen:

1. Ik werk voor een deel als muziekdocent in loondienst op de Rockacademie en ik ben ook zelfstandig muzikant. Hoe knoop ik dit aan elkaar voor de belasting?

Je geeft bij de belastingdienst zowel je loon uit loondienst op als ook je inkomsten uit je eigen onderneming.

Wil je fiscaal voordeel hebben? Dan zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden. Wil je bijvoorbeeld als zelfstandige in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten bij de belasting zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek en een oudedagsreserve dan moet je minimaal 1225 uren per jaar als zelfstandige werken. Dat is zo’n 24 uur per week. Als je maar een relatief klein aantal uren als zelfstandige werkt, dan kun je dit net zo goed opgeven als resultaat uit overige inkomsten.

Als je verschillende banen combineert, dan zijn er eigenlijk maar 2 adviezen:

  1. Houd een hele goede administratie bij, voor jezelf, je boekhouder en eventueel de belastinginspecteur. Vooral de uren die je werkt als zelfstandige moet je goed noteren, want na een tijdje weet je vaak niet meer hoeveel uren je aan welke klus hebt besteed.
  2. Laat je adviseren bij de belastingaangifte door een expert.

Bij de belastingadviseurs van de Kunstenbond kun je als lid tegen een laag tarief je belastingaangifte doen.

2. Hoe kan ik voorkomen dat ik als zzp’er in de problemen kom met de belastingdienst nu er geen VAR meer is en de wet DBA is opgeschort?

Zeker in de creatieve sector is er een wildgroei aan constructies ontstaan om een vast dienstverband te omzeilen. Denk aan verkapte dienstverbanden, schijnzelfstandigen en vast werk onder vrijwilligerscontracten. Hierdoor komt het er in de praktijk op neer dat je als zzp’er vaak veel minder verdient dan de mensen in loondienst. De oude VAR-regeling en de wet DBA loste dit probleem niet op en daarom is er nu een nieuwe wet in de maak die voor zzp’ers een einde moet maken aan de onduidelijkheid en onzekerheid.

De Kunstenbond denkt mee over deze nieuwe wet. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief.

Voorlopig zit je als zzp’er goed als je kan aantonen dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie.

We spreken over een arbeidsrelatie als je in loondienst werkt en een arbeidsovereen­komst hebt. Er is dan altijd sprake van een gezagsverhouding. De werkgever bepaalt wat je moet doen. Hij kan je opdrachten geven, je werkzaamheden inrichten en je beoordelen. Als werknemer ontvang je als tegenprestatie loon, vakantiedagen en ben je verzekerd tegen risico’s zoals ziekte en werkloosheid.

Als zelfstandige werk je voor eigen rekening en risico aan een bepaalde opdracht die je vaak vastlegt in opdrachtovereenkomst en je factureert nadat de opdracht is afgerond. Je bent zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen (wettelijke en bedrijfsaansprakelijkheid, pensioen, arbeidsongeschiktheid e.d.) en belastingafdrachten.

Wil je zeker weten dat jij een goede opdrachtovereenkomst hebt?
Bekijk dan onze checklist.

3. Is het als artiest slim om je te laten verlonen en wat betekent dit voor de belasting?

Dit hangt af van je opdrachtgever, de mate waarin je je werk zelfstandig uitvoert en je persoonlijke voorkeur.

Verlonen (ook wel payrolling) kan een handige vorm van uitbetalen zijn als je als freelancer incidenteel een opdracht uitvoert. Kijk eerst of er sprake is van een vast dienstverband. Is dat niet het geval, dan geldt de artiestenregeling en kun je je laten verlonen.

De regeling is in het leven geroepen om te voorkomen dat optredende artiesten tussen het wal en het schip vallen. Je werkt als zelfstandige maar je belasting en je verzekeringen zijn wel voor je geregeld. Dit noem je artiestenverloning.

Verlonen gaat meestal via een gespecialiseerd verloningsbedrijf, er zijn dus drie partijen in het spel, jij, je opdrachtgever en het verloningsbedrijf. Het verloningsbureau neemt de loonadministratie over en bespaart zowel opdrachtgever als opdrachtnemer tijd en administratie. Het voordeel is dat je niet zelf achter je geld aan hoeft en je voorkomt onverwachte naheffingen van de Belastingdienst.

De twee andere opties zijn:

  1. In loondienst gaan 
    Je krijgt een arbeidsovereenkomst. Er is sprake van een gezagsverhouding. De werkgever geeft je opdrachten, richt je werkzaamheden in en beoordeelt je. Je ontvangt als tegenprestatie loon, vakantiedagen en je bent verzekerd tegen risico’s zoals ziekte en werkloosheid en je hebt ontslagbescherming. Dit werkt bij langdurige contracten van acteurs, musici en dansers als de creatieve en praktische zaken buiten de artiest om worden geregeld. Bijvoorbeeld als de artistieke leiding de programma’s bedenkt, een regisseur, dirigent of choreograaf de stukken vormgeeft en de optredens plant.
  2. Als zelfstandige werken
    Je werkt voor eigen rekening en risico aan een bepaalde opdracht en je factureert na afloop van de opdracht. Dit is het geval als je zelf je eigen programma bedenkt, een regisseur, dirigent of choreograaf inhuurt om het stuk te maken, zeggenschap hebt bij je agent over de verkoop van voorstellingen en/of je zelf financieel risico loopt van de optredens. Je bent zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen (wettelijke en bedrijfsaansprakelijkheid, pensioen, arbeidsongeschiktheid e.d.) en belastingafdrachten. Bekijk de checklist voor een goede opdrachtovereenkomst.

Kies je ervoor om je te laten verlonen?
Ga dan naar artiestenverloning.nl waar je als lid van de Kunstenbond korting krijgt.

Twijfel je?
Maak dan een afspraak met onze specialist voor een bedrijfskundig advies.

4. Geldt er voor lesgeven aan volwassenen een ander btw-tarief dan aan kinderen?

Ja, voor kinderen tot 18 jaar geldt een btw-tarief van 6% en voor volwassen 21%.
Als volwassenen en kinderen samen les hebben dan splits je dus op de factuur het lesgeld voor de ouder en voor het kind.

Bekijk hoe je een goed tarief kan bepalen met de tariefchecker van de Kunstenbond.