Direct naar inhoud

Een community die helpt een vuist te maken

Gepubliceerd op:

Hoi Audrey, zou je je even kort voor willen stellen? Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Audrey Helwes, docent Artistiek Ondernemen voor de richtingen Scenografie, Mime en Regie aan de Academie voor Theater en Dans van AHK. Ik geef les aan derde- en vierdejaarsstudenten en richt me vooral op wie zij als kunstenaars zijn en hoe ze een plek kunnen krijgen in het werkveld. Het is als uitvoerend kunstenaar best lastig om betaald werk te krijgen in de sector, maar ik vind het belangrijk dat studenten die plek wel vinden. Of dat ze anders in elk geval met hun competenties in een nevenvakgebied terecht komen. Maar plan A is altijd om in het theater te werken en daarom help ik studenten bij het zichzelf leren presenteren. Het is heel fijn om mensen steviger te kunnen laten vertellen wat ze doen en wat ze willen bereiken. Daardoor kunnen ze zichzelf ook veel serieuzer nemen; ze kunnen zich duidelijker positioneren.”

Welke uitdagingen komen jouw studenten zoal tegen?
“Uitvoerende kunstenaars zijn in eerste instantie geen ondernemers, maar de meesten zullen uiteindelijk wel zzp’er worden. Daar loopt het al mank. Zeker met het huidige politieke klimaat en de btw-verhoging op kunsten wordt het moeilijk om als kunstenaar aan de bak te komen. Kunstenaars zijn creatief, maar juist de creativiteit die vereist is voor het ondernemerschap is niet altijd aanwezig in de uitvoerende kunsten. Ze zijn misschien ontzettend goed in hun vakgebied, maar dan staan ze nog niet in de echte wereld.
“Daarom ga ik ook met mijn studenten naar de Kunstenbond toe. Daar krijgen ze o.a. presentaties over fair practice, weten wat je waard bent en auteursrecht.  Zodat ze ook voelen: zodra je straks buiten de school bent, ben je op jezelf aangewezen. Ik zie vaak dat dat studenten overvalt, dat de schellen van hun ogen vallen als het ware. Ze zijn zo bezig met het uitvoerende gedeelte van hun studie en ineens worden ze daarna geconfronteerd met financiën, huisvesting, verzekeringen en pensioenen. Het is daarom belangrijk dat ze weten dat ze bij de Kunstenbond terecht kunnen met vragen en voor hulp.”

Hoe ondersteunt de Kunstenbond jouw sector? En wat heb je zelf al aan je lidmaatschap gehad?
“De Kunstenbond doet veel voor kunstenaars en ook voor zzp’ers, o.a. door beleid hanteerbaar te maken. Voor mensen in loondienst zijn er cao’s, maar de Kunstenbond zet zich in om ook voor zzp’ers eerlijke betalingen en voorwaarden te garanderen. Dat is een van de dingen die ze al voor elkaar hebben gekregen. Daarnaast zorgt de Kunstenbond voor een community als het ware. Als kunstenaar ben je vaak erg individueel bezig en dat kan eenzaam zijn; als zzp’er ben je erg op jezelf aangewezen. De Kunstenbond zorgt dat je samen met één stem naar buiten kan treden en een vuist kunt maken.
Daarom ben ik zelf ook lid geworden toen ik les ging geven. Omdat ik lid wilde zijn van een groep die stampij kan maken en voor je opkomt. Ik heb de hulp van Kunstenbond ook al ingeroepen met betrekking tot mijn contract, om te krijgen waar ik recht op heb. En je kunt er terecht voor informatie over de achterkant van het theater, zoals facturatie. De Kunstenbond kan echt een steun in de rug zijn.”

WERK JE OOK BINNEN HET HBO? WORD DAN NU HEEL VOORDELIG LID!

In oktober is het Maand van de Vakbond binnen de cao Hoger Beroepsonderwijs. Werk jij bij een hbo-instelling, bijvoorbeeld bij een kunstvakopleiding of conservatorium? Dan kun je in oktober met flinke korting lid worden van de Kunstenbond. Jouw werkgever vergoedt dan namelijk maar liefst € 100 van je eerste jaarlidmaatschap. Op deze pagina lees je hoe je dit regelt.

Delen via social media