Direct naar inhoud

Dit is Ruben Tevreden

Gepubliceerd op:

In de nieuwe rubriek “dit is””.. komen mensen uit de Kunstenbond-community aan het woord over wie ze zijn en wat hen drijft. Dit keer stellen we je voor aan Ruben Tevreden.

Ruben is schilder en illustrator in Amsterdam en werkt veel met lokale artiesten, events en bands. Sinds kort verwerkt hij ook steeds vaker fotografie in zijn kunst, bijvoorbeeld als achtergrond in tekeningen. Skateboarden is zijn uitlaatklep en ook daar drukt de creatieve sector zijn stempel: “De band tussen skateboarden en kunst is enorm nauw.”

Hoi Ruben, waar kunnen we jou en je werk van kennen?
“Ik werk hier in Amsterdam veel met lokale contacten aan illustraties. Zo heb ik werk gedaan voor bijvoorbeeld Gemeente Amsterdam, The Amsterdam Rampjam en de Marnix Crüe, maar ook voor Thrasher Magazine en Coleslaw Records.”

Wilde je altijd al illustrator worden?
“Nou, vroeger wilde ik architect of natuurkundige worden. Maar ik deed al vrij jong veel met graffiti en kunst op straat en uiteindelijk ben ik daarmee op de kunstacademie beland. Na 2 jaar daar ben ik door gegaan met freelance illustratiewerk en dat is, met wat ups en downs, eigenlijk heel goed gegaan.”

Waar put je inspiratie uit?
“Dat wisselt heel erg; ik heb veel veranderende obsessies. De laatste paar jaar heb ik veel gewerkt met de beeldtaal van ceremonies en rituelen. Ik vond daarin veel metaforen, bijvoorbeeld over hoe mensen zich verhouden tot de eeuwigheid. Leven, dood en vergankelijkheid zijn thema’s die op één of andere manier altijd terug komen. De laatste tijd ben ik ook steeds meer fotografie gaan verwerken in waar ik mee bezig ben, zoals portretten van vrienden en familie.

Daarnaast skateboard ik al sinds mijn 10e vrijwel elke week; dat geeft me energie en maakt me blij. Veel van mijn vrienden die ik ken door het skaten werken ook in de creatieve sector. Muziek, film en kunst zijn een integraal deel van wat skateboarden is: je komt als kunstenaar overal skateboarders tegen. Om zo’n gemeenschap van vrienden te hebben waar je zo veel mee deelt is voor mij heel bijzonder. Zeker in een tijd waarin samenkomen met vrienden soms om vele redenen moeilijk kan zijn is een thuisbasis als een skatepark voor mij onmisbaar.”

Wat maakt jouw beroep zo leuk?
“Ik houd erg van de ambacht van kunst maken. In dit beroep is leren eindeloos en het delen en ontvangen van informatie van andere schilders en illustratoren geeft veel voldoening. Bovendien ben ik ook een beetje een kluizenaar, dus ik kan enorm uit kijken naar een dag werken in de studio.”

Hoe ga jij om met de uitdagingen in jouw sector en welk advies heb je voor startende kunstenaars?

“Het vinden van werk en het opbouwen van een netwerk was, en is, voor mij altijd het moeilijkste geweest. Zeker nu er in de laatste jaren meer concurrentie is en tools zijn om aan illustraties te komen word jezelf profileren en proactief zijn in acquisitie steeds belangrijker. Dit is soms frustrerend, zeker als je je LinkedIn aan het updaten bent terwijl je eigenlijk gewoon iets aan het maken wil zijn. Nu reserveer ik hiervoor 1 of 2 momenten per week om daar mee bezig te zijn, zodat ik me de rest van de tijd volledig kan focussen op de dingen die mijn werk mooi maken.

Voor mij voelt kunstenaar zijn vaak als een balans vinden tussen 2 extremen. Je hoort vaak dat je buiten je comfortzone moet treden om beter te worden. Maar ik merk dat authentiek en goed werk dat anderen aanspreekt juist vanuit jouw eigen interesses en beleving moet komen. Je moet dus tegelijkertijd buiten jezelf kunnen treden én dicht bij jezelf kunnen blijven. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de structuur van je werkdag of hoeveel je moet werken aan kennis opdoen: reflecteer waar jij je in dat spectrum bevindt en of je daar iets aan moet veranderen, of niet.”

Wat denk je dat het belang kan zijn voor jou en anderen in jouw sector om zich te organiseren, in een vakbond of beroepsorganisatie bijvoorbeeld?
“De zakelijke kant van het maken van kunst is enorm ondoorzichtig; zelfs op de academie word je daar vaak weinig tot niks over geleerd. Plekken die hierbij hulp bieden zijn daarom enorm belangrijk. Zeker als beginnend kunstenaar doe je jezelf snel tekort. Publieke informatie over gemiddelde lonen, arbeidsvoorwaarden en auteursrechten hebben mij gered van veel hoofdpijn en vervelende situaties.”

Sluit je aan

  • Juridische ondersteuning
  • Bedrijfskundig advies
  • Belastingservice
  • Inspraak in jouw cao
  • Handige tools en documenten
  • Korting op verzekeringen
  • Dagelijkse helpdesk
  • Community en krachtenbundeling
  • Politieke vertegenwoordiging

Delen via social media