Dit is Fleurie Kloostra

Interview door Kim Smits
De Frans Bauer onder de curatoren. Niet meteen het eerste waar je aan denkt bij de Melkweg Expo, maar toch noemt Fleurie Kloostra zichzelf soms wel zo. Als programmeur Visual Arts en freelance curator probeert ze de drempel naar de kunstwereld daar namelijk zo laag en toegankelijk mogelijk te houden: “Niemand is verheven boven de ander.”
Hi Fleurie, wat doe je precies bij Melkweg Expo?
“Kort gezegd bedenk ik het programma voor Melkweg Expo. Dat is een expositieruimte voor innovatieve, hedendaagse beeldcultuur die is verbonden aan de Melkweg. En het is tevens een platform voor opkomende kunstenaars dat wordt gekenmerkt door een toegankelijke aanpak. Onze kerndoelstelling is het begeleiden, promoten en presenteren van opkomend talent. Ik geef vorm aan de inhoudelijke koers van deze kunstpresentatieplek, waaronder ook de thema’s die we via kunst laten zien aan ons jonge en brede publiek.”
Hoe ben je in dit vak gerold?
“Het begon met een liefde voor fotografie, dankzij mijn vaders fotoboeken van Ed van de Elske. Maar na diverse kunstacademies geprobeerd te hebben, kwam ik erachter dat ik zelf geen fotograaf moest worden. Ik ben uiteindelijk afgestudeerd aan de HKU Kunst en Mediamanagement en zo als curator de kunsten in gerold. Na mijn afstuderen heb ik me in het begin gratis aangeboden om ervaring op te doen, mee te lopen en vooral om er achter te komen op welke plek ik graag wilde werken. Uiteindelijk ben ik via Studio Erwin Olaf, Motel Films, Cinekid en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond bij de Melkweg beland.”
Wat maakt jouw beroep zo leuk?
“Het in contact zijn met kunstenaars is echt het leukste en leerzaamste wat er is. Ik mag steeds even meeliften op iemands visie en kijk op de wereld; in nauw contact samen een mooie expositie maken geeft een band. Dat is best intiem en intens soms. Je wil dat het verhaal van de kunstenaar bij een groot publiek overkomt en gezien wordt door pers en media. Daar voel ik me verantwoordelijk voor. Ook zien dat jouw feedback wordt opgepikt en een project daar echt beter van wordt, dat geeft voldoening. Of wanneer je mensen aan elkaar verbindt en zij samen weer een nieuw project opstarten.
Maar ik vind het vooral een compliment als kunstenaars zeggen dat ze de kunstwereld wat ontoegankelijk vinden, maar Melkweg Expo wel durven te benaderen voor advies. Ik zeg daarom weleens: ik ben de Frans Bauer onder de curatoren. Ik ben ook maar gewoon een mens dat van goede scherpe humor en gezelligheid houdt en zo ook in de kunsten staat. Zo wil ik ook graag werken.”
Welk advies heb je voor beginnende fotografen en kunstenaars?
“Zoek contact met kunstenaars uit allerlei verschillende disciplines. Ik heb nog steeds profijt van de contacten die ik tijdens mijn meeloopperiode heb opgedaan, ook al is dat al 20 jaar geleden. Help elkaar met waar je goed in bent, maar deel ook je vragen en vraag om feedback. Een beroepsorganisatie of vakbond kan daar ook bij helpen. Daar zit veel kennis en kunde waarvan kunstenaars nog niet altijd weten dat ze er gebruik van kunnen maken. Er zijn best veel jonge fotografen met vragen over contracten, tarieven of beeldrechten. Ik heb zelf laatst ook voor een kwestie even met mijn beroepsorganisatie gebeld.”
Los van je werk: wat maakt jou blij? Waar krijg je energie van?
“Mijn werk is wel een beetje mijn leven. Heel veel vrije tijd heb ik niet, maar in die vrije tijd ga ik graag naar hele kleine kunstprojecten in de regio. Projecten die echt aansluiting vinden met een lokale doelgroep. Waar de kunst een middel is om even met wildvreemden in contact te komen en uit je bubble te stappen. Dat wil ik beginnende kunstenaars ook wel meegeven: start klein en lokaal, neem kleine stappen. Te vroeg pieken met een solo is ook niet altijd wenselijk. Het is beter om eerst ervaring op te bouwen voor je aan een groter project begint.”