De Kunst Klaagt Aan
De Kunst Klaagt Aan! Zzp’ers in de culturele en creatieve sector zijn in de coronacrisis onevenredig hard getroffen. De sector ging steevast als eerste dicht en als laatste weer open. Ondertussen viel deze groep werkenden tussen wal en schip op het gebied van steunmaatregelen. Daarom dagvaardde de Kunstenbond in 2022 de Nederlandse Staat. Dat deden we samen met acht leden die veel schade hebben geleden. We willen dat wordt erkend dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld en we eisen compensatie voor de financiële coronaschade en gemiste inkomsten van deze zzp’ers. Hoewel de coronacrisis al even achter ons ligt, is de schade voor gedupeerde zzp’ers nog lang niet hersteld. Zij moesten door ontoereikende steun namelijk diep interen op hun reserves.
Op 18 december deed de rechter in Den Haag uitspraak over onze zaak. Hoewel onze eisen niet zijn toegekend, werd in het vonnis wel onderstreept dat onze mede-eisers inderdaad veel schade hebben geleden. Voor een compensatieregeling verwijst de rechter echter naar de politiek. Voor ons reden genoeg om verder te gaan met onze strijd en het kabinet en parlement op te roepen tot een gesprek. Lees hier meer over de uitspraak.
Ben jij culturele zzp’er en heb je ook financiële schade geleden tijdens de coronacrisis? Deel je ervaring dan via het formulier hieronder.
Rondvraag onder achterban Kunstenbond: 28 miljoen euro schade
In aanloop naar de dagvaarding hebben we een rondvraag gedaan onder onze leden en volgers. Deze groep heeft bij elkaar bijna 28 miljoen euro aan financiële schade geleden. Hieronder een greep uit de ervaringen die met ons zijn gedeeld.
Heb jij (blijvende) financiële schade geleden door de coronamaatregelen?
Veelgestelde vragen
-
Waarom klaagt de Kunstenbond de Staat aan?
De Kunstenbond stelt dat de Staat verschillende groepen zzp’er in de culturele en creatieve sector onvoldoende heeft gecompenseerd voor de door coronamaatregelen geleden schade, terwijl deze groep werkenden tegelijkertijd onevenredig hard is getroffen door beperkende maatregelen. Samen met negen zzp’ers uit de culturele en creatieve sector sommeert de Kunstenbond de Staat tot compensatie, anders dreigt een rechtszaak.
-
Waarom wordt de schadeclaim pas ingediend nu de coronabeperkingen verleden tijd zijn?
Omdat we de schade die de creatieve professionals hebben geleden door de coronamaatregelen nu pas kunnen opmaken. Het beeld wordt nu steeds duidelijker.
-
Kan ik als mede-eiser meedoen met de rechtszaak?
Niet op dit moment. De Kunstenbond stelt de Staat wel aansprakelijk voor de onevenredig geleden schade van alle getroffen werkenden in de culturele en creatieve sector. De sommatie die nu bij de Staat ligt gaat alleen concreet in op de schade van 9 leden van de Kunstenbond die tot deze getroffen groep behoren. Als de Kunstenbond en mede-eisers gelijk krijgen, dan wordt alleen de groep mede-eisers direct gecompenseerd. Wel is er dan ook een belangrijke stap gezet die de grondslag vormt voor compensatie voor álle getroffen zzp’ers in de culturele sector.
-
Hoe kan ik helpen deze zaak te steunen? (ik ben zelf ook werkzaam in de culturele en creatieve sector)
Geef jouw schade door, deel deze pagina met je collega’s en spreek je uit over de oneerlijke behandeling in de culturele en creatieve sector, als het gaat om coronamaatregelen en -steun. Deel je verhaal op social media, tag de Kunstenbond en gebruik #kunstklaagtaan.
-
Kan ik helpen door deze zaak financieel te steunen?
Heb je zelf geen schade geleden, maar wil je de Kunstenbond wel helpen om dit probleem aan te kaarten en de juridische strijd aan te gaan? Dan kun je deze rechtszaak financieel steunen. Hier kun je een donatie doen, van een bedrag naar keuze: https://kunstenbond.nl/klaagtaan/doneer/
-
Ik heb schade doorgegeven. Wat gebeurt daar nu mee?
Jouw schade wordt opgeteld bij het totaal bedrag bovenin. Dit totaalbedrag moet de omvang van de getroffen groep en hun geleden schade weergeven. Jouw gegevens worden anoniem verwerkt, volgens de richtlijnen van privacy wetgeving.
De Kunstenbond is er voor jou!
Als kunstenaar, creatief, werkende of zelfstandige in de culturele sector sta je er vaak alleen voor. Het is lastig om je te focussen op jouw passie, terwijl je ook te maken hebt met onzekerheden rondom contracten, verloning, werkdruk en pensioen. De Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen in de creatieve sector die een sterkere positie wil, en zich wil inzetten voor eerlijke beloning, betere arbeidsvoorwaarden en rechtvaardige regelgeving
Nieuws
-
Kunst Klaagt Aan: rechter wijst naar politiek, wij strijden verder voor compensatieregeling
-
Fair Pay
-
Meer zekerheid
-
Mede-eiser Leoni Jansen bij EenVandaag
Nog altijd heeft zangeres Leoni Jansen (69) last van de gevolgen van corona. In korte tijd raakte ze haar pensioengeld kwijt. “Ik ben op een leeftijd dat ik het niet meer terugverdien”, vertelt ze.
Podcast: De Kunst Klaagt Aan
In deze thema-uitzending gaat host Manu van Kersbergen in gesprek met directeur van de Kunstenbond Ronald Gijsbertsen, een van de negen mede eisers en gedupeerden, componiste Vanessa Lann en bestuurslid en freelance danser Gijs Hanegraaf. ‘Waarom is deze rechtszaak dringend nodig en wat betekent dit voor de positie van de vakbond?’
Nieuwsuur: Kunstenbond eist compensatie na lockdowns
Op 5 juli 2022 stelden wij de Staat aansprakelijk voor de onevenredige financiële schade van culturele zzp’ers door de coronamaatregelen. Die dag waren we te gast bij Nieuwsuur om meer te vertellen over de zaak.
Volkskrant: Kunstenbond sommeert het rijk
“Grote instellingen hebben miljoenen euro’s aan noodsteun ontvangen, terwijl zzp’ers geen degelijke compensatie hebben gekregen”, aldus een mede-eiser in de Volkskrant
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond
"*" geeft vereiste velden aan