Checklist uitgavecontract (publishing)
In een uitgavecontract leg je als artiest vast dat een uitgever door jou geschreven liedjes gaat exploiteren. De uitgever ontvangt een deel van jouw inkomsten uit auteursrechten, voor de betreffende werken.
Door deze checklist weet je waarop je moet letten bij een uitgavecontract. Wat moet er zeker in staan? Welke voorwaarden moet je niet accepteren? Op welke punten moet je onderhandelen?
Heb je een deal gesloten met een uitgever (publisher)? Dan gaat de publisher proberen een selectie van de door jou geschreven liedjes (dus níet de opnames) te exploiteren. Als je een uitgavecontract sluit, ontvangt de uitgever eenderde van je Buma/Stemra-inkomsten voor de betreffende werken. Waarop moet je letten bij een uitgavecontract?
Wat je niet moet tekenen
- De titels die aangeleverd worden, kunnen niet naar een andere uitgever als de uitgever er niets mee doet.
- De looptijd van het contract wordt verlengd als de uitgever een voorschot heeft betaald dat niet is ingelopen aan het einde van de looptijd van het contract.
- In het geval van een fondsconstructie (de uitgever en de artiest richten binnen de uitgeverij een fonds op dat door beiden wordt beheerd): het fonds ontvangt het uitgeversdeel van de Buma/Stemra-inkomsten, en daarvan krijgt de auteur een deel (‘kickback’) en dit stopt als de looptijd van het exclusieve contract verloopt.
- Er wordt een te grote inbreng van liedjes vereist door de uitgever.
- De uitgever wil een (substantieel) deel van de inkomsten die bedoeld zijn voor de componist/tekstschrijver.
Zo zit je GOED
- De uitgever beoordeelt nieuwe liedjes en als hij er niets in ziet, geeft hij ze terug.
- Als ingebrachte liedjes na een jaar nog niet zijn geëxploiteerd, komen ze automatisch terug in het beheer van de artiest.
- Als het voorschot van de uitgever aan het eind van de looptijd nog niet ingelopen is, kan de artiest de schuld aflossen door een storting waarmee het contract eindigt.
- Een uitgever kan zoveel belangstelling voor je werk hebben dat ze je voor een langere periode exclusief aan zich willen binden. In dat geval moet je ‘exclusiviteit’ overeenkomen. Bedenk dat een uitgever concrete aantoonbare activiteiten moet ondernemen. Maak concrete afspraken voor evaluatiemomenten.
Waarover moet je onderhandelen?
- Het voorschot kan alleen worden ingelopen met Buma/Stemra inkomsten.
- Bij een exclusieve overeenkomst hebt met een uitgever die ook alle eerder gemaakte werken betreft (die niet al zijn ondergebracht bij een uitgever).
- Het gaat om een contract dat verplicht moet worden aangegaan vanwege een eerder getekend (platen/artiesten)contract.
Contract screening
Wil jij zeker weten dat je afspraken goed zijn vastgelegd in een contract en ben je lid van de Kunstenbond? Laat dan je contract screenen door onze juristen.