Contracten
Een opdracht of samenwerking begint altijd met het maken én vastleggen van goede afspraken. Hoe doe je dat precies? Wanneer besluit je een contract aan te gaan en wanneer voldoet een simpel e-mailtje?
Op deze pagina vind je tips, voorbeeldcontracten en algemene voorwaarden. Heb je aanvullende vragen over jouw contract? Schakel dan onze hulp in.



Wel of geen contract nodig?
Is er voor jouw opdracht een opdrachtovereenkomst nodig of niet?
Contract screening
Wil jij zeker weten dat je afspraken goed zijn vastgelegd in een contract en ben je lid van de Kunstenbond? Laat dan je contract screenen door onze juristen.
Voorbeeldcontracten
-
Codicil persoonlijkheidsrechten
Auteursrechten gelden tot 70 jaar na overlijden. Daarna gaan deze vanzelf over naar de erfgenamen. Dit geldt niet voor alle rechten, zoals de persoonlijkheidsrechten die bijvoorbeeld het recht op naamsvermelding regelen. Lees hier hoe je het toch op een makkelijke manier goed kunt regelen.
-
Contractbepalingen ter bescherming tegen AI
Wil je jouw werk beschermen tegen AI? Gebruik een bepaling in al je contracten, offertes, facturen en elektronische handtekening. Zo dek je jezelf goed in tegen risico’s.
-
Voorbeeld contract voor optredens
Wanneer je als muzikant of artiest een optreden verzorgt voor een bedrijf (of een persoon in de uitoefening van diens beroep, dus niet particulier), dan is het verstandig om een contract voor optredens af te sluiten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
-
Voorbeeld lesovereenkomst
Ben jij werkzaam in de kunsteducatie als docent? Dan is het raadzaam om een lesovereenkomst op te stellen met je leerlingen waarin je duidelijke afspraken maakt over je voorwaarden.
-
Voorbeeld opdrachtovereenkomst
Wanneer je als zzp’er een opdracht aanneemt, moet je de afspraken met de opdrachtgever altijd vastleggen. Bij grotere klussen is het verstandig om een opdrachtovereenkomst aan te gaan, waar alle afspraken en voorwaarden uitgebreid aan de orde komen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en dek je jezelf goed in tegen risico’s.
-
Voorbeeld sessieovereenkomst
Word je als muzikant gevraagd voor geluidsopnames van het werk van een andere artiest, dan is het slim om een sessieovereenkomst te gebruiken.
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden zijn te gebruiken bij een overeenkomst van opdracht of aanneming van werk. Er staan afspraken in over algemene zaken als betaling, beëindiging en aansprakelijkheid. Je algemene voorwaarden zijn dus een aanvulling op je opdrachtovereenkomst, waarin de specifieke afspraken worden vastgelegd, zoals wat je gaat doen en voor welk bedrag.
De Kunstenbond heeft algemene voorwaarden voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector opgesteld. Ben je lid van de Kunstenbond? Dan kun je deze algemene voorwaarden gebruiken bij het aangaan van een opdracht.
Checklists
Waar moet je op letten als je een contract of een samenwerking aangaat? Hieronder vind je een aantal handige checklists.
- Checklist voor het vastleggen van afspraken
- Checklist opdrachtovereenkomst
- Checklist samenwerkingsovereenkomst
- Checklist licentiecontract
- Checklist management en boekingen
- Checklist uitgavecontract (publishing)
- Checklist distributiecontract
Word nu lid
De Kunstenbond is er voor iedereen! Samen met jou strijden we voor eerlijke betaling, meer zekerheid en een veilige werkvloer. Daarnaast krijg je als lid toegang tot handige diensten, tools en advies.
- Juridische ondersteuning
- Bedrijfskundig advies
- Belastingservice
- Inspraak in jouw cao
- Handige tools en documenten
- Korting op verzekeringen
- Dagelijkse helpdesk
- Community en krachtenbundeling
- Politieke vertegenwoordiging