Collectieve Selfie #5: Beeldende kunst is kwetsbaar en onvolledig in beeld

Werken in de beeldende kunst is niet altijd een vetpot – dat zal voor niemand een verrassing zijn. En zonder negatief te willen doen: het is er de afgelopen jaren niet makkelijker op geworden dankzij de coronapandemie, stijgende lasten en (dreigende) bezuinigingen. Dit leek dus een uitstekend moment om de economische stand van zaken eens goed onder de loep te nemen. Dat was het doel van de Collectieve Selfie #5, een terugkerende publicatie over de status quo binnen de beeldende kunstsector. Uit het rapport, dat de Kunstenbond tijdens Common Ground op Art Rotterdam mocht presenteren, blijkt dat het hard nodig is om de sector en haar werkenden beter in kaart te brengen.
De conclusie van het onderzoek is dat de kunstsector de afgelopen jaren stabiel is, maar ook kwetsbaar blijft. Juist vanwege die kwetsbaarheid is het belangrijk om goed te weten hoe de sector wordt beïnvloed door politieke keuzes zoals subsidiebeleid. . Daarvoor is meer kennis nodig, die buiten de scope van dit onderzoek valt. Vooral nu het landelijke subsidiestelsel na 2028 op de schop gaat en er nieuwe afspraken gemaakt gaan worden tussen de landelijke overheid en gemeenten. BKNL roept daarom op om vervolgonderzoek structureel mogelijk te maken.
De Collectieve Selfie is een initiatief van BKNL, een overkoepelende belangenorganisatie voor beeldende kunst waarbij de Kunstenbond is aangesloten. Het onderzoek werd uitgevoerd door HTH Research en Berenschot.
Download het onderzoek via de knop hieronder.
Meer cijfers: op 31 maart publiceerde het CBS de Monitor Kunstenaars en andere werkenden met een creatief beroep.
Opvallend: volgens het onderzoek zijn de meeste kunstenaars (63%) tevreden over hun inkomen. Dat is echter een stuk lager in vergelijking met het gemiddelde van álle ondernemers (78%) of werkenden in loondienst (76%). De Monitor vind je hier.
We waren te gast bij NPO Klassiek om de cijfers van het CBS te duiden. Luister het item hier terug.