Cao Nederlandse Poppodia en -Festivals
Werk jij in loondienst bij een poppodium? Grote kans dat de Cao Nederlandse Poppodia en -Festivals voor jou geldt. Deze cao is gericht op alle podia waarvan de werkgever lid is van de WNPF. Dit zijn podia die zich voornamelijk richten op popmuziek.
Dit hebben we geregeld:
✅ Je krijgt in totaal 6% loonsverhoging, verspreid over de looptijd;
✅ Je komt in aanmerking voor een vergoeding van 70% van de kosten voor bijvoorbeeld een studie, congressen of loopbaanadvies;
✅ Schaal 1 van de vorige cao komt te vervallen;
✅ Je krijgt een thuiswerkvergoeding;
✅ De toeslag voor nachtdiensten is verhoogd;
✅ Je bent tenminste vier feestdagen vrij;
✅ Je mag extra vakantiedagen kopen.
Benieuwd naar alle afspraken? Download de cao hieronder.
⏳ Looptijd huidige cao: 1 apr 2025 t/m 31 dec 2027
🗣️ Onderhandelingen nieuwe cao: nog niet gestart
✊ Jij als werknemer wordt vertegenwoordigd door de Kunstenbond
💼 Je werkgever wordt vertegenwoordigd door de WNPF
Deze inhoud is beschikbaar na het accepteren van de marketingcookies.
Over de Kunstenbond
De Kunstenbond is de vakbond voor iedereen die werkt in de creatieve of culturele sector. Samen zetten we ons in voor eerlijke beloning, betere arbeidsvoorwaarden en rechtvaardige regelgeving. Sluit je aan en maak met ons het verschil.
Tip!
Ben je na 2021 in dienst getreden en word je lid van de Kunstenbond, dan is jouw eerste jaar lidmaatschap van de Kunstenbond gratis. In de Cao Nederlandse Poppodia en Festivals is afgesproken dat je werkgever jouw lidmaatschapscontributie het eerste jaar volledig vergoedt.
Ook na je eerste jaar hoef je niet de volle pond te betalen, dat lees je hieronder.
Vragen over jouw cao?
Pepijn helpt je graag verder.
-
Pepijn ten Kate
Belangenbehartiger theater, dans en podia
Pepijn ten Kate
Belangenbehartiger theater, dans en podia
Veelgestelde vragen
-
Wat kan ik doen als mijn werkgever de cao-afspraken niet naleeft?
Eerst kun je in gesprek met je werkgever. Spreek je werkgever erop aan en probeer samen een oplossing te vinden. Als dat niet lukt, kun je bij ons aankloppen.
-
Wat is automatische prijscompensatie?
Automatische prijscompensatie of APC is een afspraak in de cao die ervoor zorgt dat lonen automatisch meestijgen met de inflatie, zodat het loon zijn waarde behoudt. Dit biedt werknemers meer zekerheid, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het kunnen blijven betalen van hun dagelijkse boodschappen.
-
Wat als ik niet onder een cao val?
Als jouw baan niet onder een cao valt word je als werknemer beschermd door het Nederlandse arbeidsrecht. Zowel jij als je werkgever moet zich altijd aan de wet houden.
-
Wat is de looptijd en geldigheid van een cao?
Over het algemeen worden in een cao afspraken vastgelegd die de komende 1 tot 2 jaar gelden. Daarna wordt meestal opnieuw onderhandeld tussen vakbonden en werknemersorganisaties enerzijds, en werkgeversorganisaties anderzijds. Gebeurt dit niet, dan blijft de oude cao geldig.
-
Voor wie geldt een cao?
Afhankelijk van je werkgever of vakgebied geldt een cao voor alle werkenden in loondienst binnen een bepaalde sector of in sommige gevallen binnen een bepaalde organisatie. Zo is er een cao voor musea, voor poppodia, toneel en dans, orkesten, enzovoorts. Soms staan in een cao ook afspraken die gelden voor zzp’ers, bijvoorbeeld over minimumtarieven. Het volledige overzicht voor de creatieve en culturele sector vind je hier.
-
Wat is een algemeenverbindendverklaring?
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan bepalen dat de afspraken die zijn vastgelegd in een cao voor alle werkgevers binnen een bepaalde bedrijfstak gelden. Dit noemen we een algemeenverbindendverklaring en het betekent dat de afspraken ook bindend zijn voor werkgevers die geen gebruik maken van de cao binnen hun sector.
-
Kan ik invloed uitoefenen op cao-onderhandelingen?
Ja, dat kan. Als je in je profiel jouw cao aanvinkt, dan zorgen we ervoor dat we jou op de hoogte houden van nieuws rondom jouw cao. We kunnen je om input vragen voordat we beginnen met de onderhandelingen, en als het principeakkoord er is vragen we je om feedback te geven en te laten weten of je instemt met de plannen (of juist niet). Natuurlijk ben je altijd welkom om contact met ons op te nemen als je op een ander moment ideeën of opmerkingen met ons wilt delen of als je vragen hebt. En mocht je met misstanden te maken krijgen, dan kun je dit bij ons aangeven. Hoe meer leden we hebben, hoe meer invloed we aan de onderhandeltafel hebben.
-
Wat is de rol van de Kunstenbond?
De Kunstenbond onderhandelt met werkgeversorganisaties voor betere arbeidsvoorwaarden in de culturele en creatieve sector. Op deze pagina vind je de cao’s waar we ons voor inzetten. En hoe meer leden we hebben die werkzaam zijn binnen deze vakgebieden, hoe meer we aan de onderhandeltafel voor elkaar kunnen krijgen.
-
Wie sluit mijn cao af?
Je cao komt tot stand door onderhandelingen tussen de Kunstenbond en werkgevers(organisaties). Jij wordt dus vertegenwoordigd door de Kunstenbond. Een collectieve belangenbehartiger van de Kunstenbond doet de onderhandelingen samen met betrokken leden uit jouw sector.
-
Hoe komt mijn cao tot stand?
De Kunstenbond komt op voor eerlijke en goede arbeidsomstandigheden in de culturele en creatieve sector; dit wordt gedaan door onze collectieve belangenbehartigers. Zij verzamelen, aan de hand van de input die ze krijgen van de Kunstenbondleden, de onderwerpen die van belang zijn bij cao- onderhandelingen. Met deze verzameling stappen ze naar werkgevers, die zo’n zelfde procedure hebben doorlopen met hun achterban, en wordt er onderhandeld over de onderwerpen. Hieruit komt een principeakkoord dat weer wordt teruggekoppeld naar jou als lid van de Kunstenbond. Stemmen de leden in met het principeakkoord en doen de werkgevers hetzelfde, dan kan er een nieuwe cao worden opgemaakt. De nieuwe cao geldt vervolgens voor de afgesproken periode, en de afspraken worden voor jou doorgevoerd. Stemmen de leden niet in, dan bereiden we ons voor op verdere acties.
-
Wat is een cao?
De afkorting cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Het zijn afspraken over
arbeidsvoorwaarden die jou als werknemer beschermen. Met een cao weet je waar je recht op hebt wat betreft salaris en er zijn arbeidsvoorwaarden in opgenomen waar je werkgever zich aan moet houden. Je leest er alles over op onze cao-pagina.
Oudere versies van deze cao
Nog geen lid van de Kunstenbond?
Als lid van de Kunstenbond krijg je inspraak in jouw cao. Maar dat niet alleen: of je nu zzp’er bent of in loondienst, als muzikant of achter de schermen, de Kunstenbond staat voor je klaar! Wij zijn dé vakbond die jouw belangen behartigt, waar je ook bent in jouw carrière.
- Juridische ondersteuning
- Contractscreening
- Handige tools en documenten
- Korting op verzekeringen
- Dagelijkse helpdesk
- Community en krachtenbundeling
- Politieke vertegenwoordiging