Vanaf april draagt stichting artiestenbelangen ABC haar activiteiten over aan de Kunstenbond. Wij zijn blij om artiesten te mogen verwelkomen in onze achterban. Een groep die het erg zwaar heeft en vaak ondergewaardeerd wordt. Wij gaan ons hard maken voor eerlijke betaling, goede contracten, goede verzekeringen en een veilige werkomgeving.

Roel van Dongen: “In mijn beleving vormen optredende artiesten & muzikanten een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het cultuurbeleid in Nederland heeft het zwaar te verduren en het is m.i. hoog tijd om deze op te waarderen.”

 

Onder artiest verstaan wij diverse subdisciplines: van acrobatiek en theater tot muziek, tekenkunst en levende standbeelden.

Wat hen verbindt bij de Kunstenbond is de gezamenlijke zorg voor eerlijke overeenkomsten met werkgevers als evenementenbureaus, passende verzekeringen voor bijvoorbeeld instrumenten en materialen en het omgaan met auteursrecht van individuele acts.

Straatkunst is een integraal onderdeel van onze steden, dorpen en wijken. Degenen die ons leven op die manier verrijken, verdienen een eerlijke beloning en goede arbeidsomstandigheden.

Lidmaatschap

Word nu lid en ontvang eenmalig 25% korting (eerste 3 maanden gratis lidmaatschap). Daarnaast kun je de contributie aftrekken van je belastingaangifte, dus netto betaal je veel minder.

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector, dus ook voor artiesten en entertainers. Waarom lid worden?

 • Wij strijden voor eerlijke betaling.
 • Wij behartigen jouw belangen in de politiek (zowel regionaal, landelijk als internationaal).
 • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
 • We hebben een dagelijkse Helpdesk voor al je vragen over je contracten of bedrijfsvoering (werk en inkomen).
 • Er is juridische hulp (zoals checken van contracten), incassohulp.
 • Toegang tot korting op verzekeringen.
 • Toegang tot voorbeeldcontracten, een stappenplan voor je belastingaangifte, incassobrieven, subsidiechecklist en veel meer.
 • Regelingen voor financiering van pensioen, bijscholing en arbeidsongeschiktheidverzekering

Wat kan de Kunstenbond doen?

 • Eerlijke betaling
  In de culturele sector lijkt er altijd te weinig geld beschikbaar om eerlijk voor werk te betalen. Toch is fair pay van levensbelang voor jouw individuele carrière én voor een gezonde en duurzame toekomst van de arbeidsmarkt in onze sector. We hebben een aantal tools ontwikkeld waarmee je eenvoudig het eerlijke tarief voor je werkzaamheden kunt bepalen.
 • Modelcontracten
  Een opdracht of samenwerking begint altijd met het maken én vastleggen van goede afspraken. Hoe doe je dat precies? Wanneer besluit je een contract aan te gaan en wanneer voldoet een simpel e-mailtje? We staan je bij met tips en voorbeeldcontracten.
 • Verzekeringen
  Leden van de Kunstenbond kunnen diverse verzekeringen met korting afsluiten. Sommige verzekeringen zijn speciaal op maat gemaakt voor onze leden, zoals de instrumenten- en tentoonstellingsverzekering.

Laat van je horen!
We nodigen artiesten uit zich bij ons te melden om hun situatie met ons te delen, zodat wij beter kunnen opkomen voor hun belangen en behoeften.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*